Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben (2022 tavasza)

Mexikó középső részén, a magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények, melyek nem mások mint Mexikó endemikus kis nemzetségének óriástestű képviselői az Echinocactus grusonii-k, mely több hétköznapi nevet is kapott a kaktuszkedvelőktől. Hívjuk őket anyósülésnek, ami egy kicsit vicces, ámbár jó néhány kaktusztulajdonos a kevéssé kedvelt anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy-egy díszes példány tetejére ültetve. Hívjuk még arany gömb-, hordókaktusznak, ami pedig egy valóban találó elnevezés.
Kiállításunkon a közönség elé tárjuk Mexikó egyik legmutatósabb kevés fajszámú, de igen dekoratív nemzetségét az Echinocactusok-ét, magyar nevén a sünkaktuszokat. Megcsodálhatják az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári-szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére, méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig terjedhet. E mellett bemutatjuk ezen fajok két kis testvérét a kékes bőrszínű rózsaszín virágú Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban, az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény is az Echinocactus polycephalus is.
A kiállításon mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák, a Tillandsia-k.
Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!
A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várjuk!
A kiállítás május 27-e és 29-e között az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg naponta 9-től 17 óráig.Mexikó sünkaktuszai, az Echinocactus nemzetség a mottója és lesz a fókuszban mostani kiállításunknak.
Időpont: 2022. május 27-28-29. között naponta 9-17 óráig

Nyitva tartás: 9.00-17.00-ig

Programok:
2022. május 26. csütörtök:

 • 9 órától a kiállítás építése, kiállítási anyag berendezése, árusítóhelyek elfoglalása
  Várjuk tenni akaró tagtársainkat!

2022. május 27. péntek:

 • 9 óra: a kiállítás és vásár kezdete

2022. május 28. szombat:

 • 8 és 9 óra között a kiállított gyűjtemények zsűrizése.
 • 10 órakor a kiállítást megnyitja Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus kertjének igazgatója
 • Az ünnepélyes megnyitóval együtt a díjátadás, emléklapok átadása
 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

2022. május 29. vasárnap:

 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

Az MKOE vezetősége mindenkit szeretettel vár programjainkra!

Jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 1.200 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 800 Ft/fő
 • Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 3.500 Ft

Jegyek csak a helyszínen vásárolhatók!

yy