Teleltetés

Sokan nagyjából már tudják, hogy hogyan kell tartani a pozsgás növényeket a téli időszakban. Viszont előtte azt is tudni kell, hogy bizony ezek a növények néhány faj kivételével nem igazán szobanövények. Még nyáron sem valók íróasztalra, polcra, szekrényre és egyéb olyan helyre, ahol nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges feltételeket. Éppen ezért télen is más elhelyezést igényelnek, mint más növények.
A legideálisabb hely számukra természetesen egy télen is megfelelően fűthető üvegház. Itt hosszabb tenyészidőszakot is tudunk biztosítani számukra és mindig a lehető legtöbb fényt kapják. Akinek nincs üvegháza annak sem kell elkeserednie.
A fagyok előtt, körülbelül október, november hónapban kell őket a megfelelő telelőhelyre szállítanunk. A téli időszakban a legfontosabb a pihenés, megfelelő hőmérséklet biztosításával és az öntözés beszüntetésével. De miért is kell ezt tennünk és pihenést biztosítani? A válasz nagyon egyszerű: a kaktuszok és nagyon sok egyéb pozsgás növény természetes élőhelyén uralkodó éghajlatot nagyon leegyszerűsítve két részre oszthatjuk egy évben. Egy fejlődési időszakra, amikor a körülmények lehetővé teszik számukra a növekedést, virágzást mint például az eső, a megfelelő hőmérséklet. És egy kedvezőtlen időszakra, amikor például a szárazság vagy hideg miatt visszahúzódnak és az időt pihenéssel töltik. Ez a pihenési időszak az evolúció során fontossá vált, rögzült a növényekben. Például csak bizonyos hatások után fognak virágozni a következő tavasszal.
Talán erről most egyeseknek eszébe jut: ezért nem virágoznak a növényeim! Igazuk van, az évezredek alatt megtanult, beidegződött tulajdonságokat nem lehet megváltoztatni. A mi éghajlatunkon ráadásul a fény és a megfelelő meleg hiánya miatt is pihenésre kell kényszerítenünk növényeinket. A leghatásosabb ehhez a hőmérséklet, amelyen növekedésük leáll és a víz megvonása. Az öntözést teljesen be kell szüntetnünk, ugyanis a pihenés miatt növényeink nem használnak fel vizet és a hideg miatt a cserepek kiszáradása szinte nulla, ezért a penészedés, a gombák elszaporodása elpusztíthatja kaktuszainkat. Ha nem tudjuk az egyes fajok igényeit, akkor a 10°C a fajok nagy részének megfelelő.
A kevés kivételek közé tartoznak a fán lakó kaktuszok, például a közismert karácsonyi kaktusz és a hozzá hasonlók.
Számos kaktusz Brazíliából és a Kelet-Afrikából, Arábiából és egyéb melegebb helyről származó pozsgások. Ezeknek legalább 15-20 fokot kell biztosítanunk télen is.
A megfelelő hely nagyon sokféle lehet, de minden megfelel, ahol a szükséges feltételeket biztosítani tudjuk.
A hőmérsékleten kívül ilyen még a lehetőleg minél alacsonyabb páratartalom, a csepegő víz kizárása és a rágcsálók távol tartása. Ilyenek lehetnek megfelelő helyiségek a lakásban, pince, enyhén fűtött, üvegezett erkély, stb. A sötét az sem baj, mivel ilyenkor szinte csak lélegeznek nem létfontosságú a fény. Viszont tavasszal, úgy mint mi emberek, ők is csak fokozatos szoktatás, árnyékolás után tehetők ki a közvetlen napfényre. Ha ezt nem tesszük súlyos égési sérüléseket szenvednek és el is pusztulhatnak!
Ne feledjük, hogy csak akkor gyönyörködhetünk szép, egészséges, virágzó kaktuszokban ha megfelelően tartjuk őket!

yy
Címkék

Címke