A kaktuszok családjának filogenetikus, képes határozókulcsa

Dr. Gyúró Zoltán képe

Előszó

A ma korszerű filogenetikai, fejlődéstörténeti rendszertan az élőlényeket genetikai vizsgálatokon alapuló családfában helyezi el. A leszármazás fagráfban, kladogramban ábrázolható, melynek részei:

A kladogramban egy ág, csoport, akkor tökéletes:

  • ha a végpont (taxon) összes elemét tartalmazza (monofiletikus csoport), ha nem (parafiletikus csoport), akkor a taxonómusoknak pontosítani kell az elnevezéseket (új elnevezés, átsorolás);
  • ha minden csomópontja kettéágazó, ahol többfelé ágazik ott még nem ismert a valós leszármazás.

A képet bonyolítja, hogy a szétágazó kladogram taxonjai össze is kapcsolódhatnak (anasztomózis), ez a hibridizáció (horizontális génáramlás, géntranszfer):

A jól megírt határozókulcs is kettéágazó, melynek részei a leírt tulajdonság és a hozzá tartozó értékek (optimálisan kettő). Egy kép sokszor többet mond, mint egy leírt szöveg, a szakmai terminológiát nem ismerő felhasználó számára használata könnyebb, ezért a határozó főleg ezen alapszik.
A határozókulcs útvonala a filogenetikai útvonalnak megfelelően lesz kidolgozva. Egy faj feletti kládot ismert, közönséges, kommersz (nem negatív értelemben) fajokkal ábrázoljuk, ami nem feltétlen a típusfaj. A kladogram végpontjaihoz közeledve egy klád (nemzetség) fajokra bontott határozókulcsát a nemzetséget jól ismerő szakértővel szándékozom megcsinálni. Ez a projekt csapatmunkát igényel. remélem lesznek társaim.
A határozó kiépítését leginkább hátráltató elem a jó minőségű képek megszerzése. Remélem mindenki önzetlenül felajánlja rendelkezésére álló képeit ehhez a projekthez.

yy