Arthrocereus

Első leírása

Berger 1929/KBgr 337, nom cons.; Knuth 1930/Den Nye Kaktusborg 111.

Szinonimák

Nincsenek

Etimológia

A tudományos Arthrocereus nemzetségnév az ógörög arthron (tagolt, ízesülő, csukló) és latin eredetű cereus szóösszetételből származik, jelentése: tagoltoszlopkaktusz

História

A Cereus nagy gyűjtőnemzetségből vette ki Alwin Berger 1929-ben a Cereus damazioi = Arthrocereus glaziovii fajt önálló nemzetségbe sorolva. A Leocereus nemzetségbe történő átsorolás többször felmerült, jelenleg mindkettő önálló nemzetség.

Habitus

Sarjadó vagy magános, 1-2-(4) m magasra növő, az alapjánál elágazó, törpe bokortermetű kaktusznemzetség, vékony (kb. 6 cm átmérőjű) vagy egymásba ízesülő gömb alakú hajtásokkal, néha megvastagodott, fásodott répagyökérrel. A bordák száma 9-19 között van, alacsony jellegűek. A 2,5-3 cm-es areolák közel állók (4-7(10) mm-re), gyapjúval és hosszú hajjal rendelkeznek. A tövis fehér, aranysárga vagy vörösbarna, áttetsző, gyengén válik szét közép- és peremtövisekre. A középtövis felfelé irányuló, hegyes, a peremtövisek számosak, serteszerűek, sugárirányba mutatók. A virágzó areola hajasszerűen tövises. A különböző hosszúságú – 8-16,5 cm – és 5-12 cm átmérőjű virágok önbeporzók, tölcsér alakúak, a virágcsövek néha finoman íveltek vagy enyhén „S”-alakot formálnak, éjszaka nyílók (kora reggel is nyitva maradó az A. rondonianus). A virág alapja gömbölyded. A hosszú virágcsövön szőrzet és apró pikkelyek fejlődnek. A külső lepellevelek elállók, a belső virágrészek közel állók, belül a színük a fehértől a lila rózsaszínig változók. A porzók többé-kevésbé két gyűrűcsoportba tömörülnek, az egyik gyűrű a virág szája felé helyezkedik el. A 2,5 cm nagyságú termés zöld színű, fel nem nyíló, gömbölyű vagy fordított körte alakú, többé-kevésbé csupasz vagy sertékkel és hajszerű tövisekkel borított. A gyümölcshús (pulpa) halványszürke vagy fehér. A magok oválisak, tojásdad alakúak, 1.2-2 mm.

A nemzetséghez jelenleg az alábbi 6 taxon – 4 faj és 2 alfaj - tartozik:

  • Arthrocereus glaziovii (K.Schumann) Taylor & Zappi 1991
  • Arthrocereus melanurus subsp melanurus (K. Schumann) Diers 1987
  • Arthrocereus melanurus subsp magnus Taylor & Zappi 1997
  • Arthrocereus melanurus subsp odurus (Ritter) Taylor & Zappi 1997
  • Arthrocereus rondonianus Backeberg & Voll 1943
  • Arthrocereus spinosissimus (Buining) Ritter 1979

Érdekesség

1. A kis és közepes méretű nemzetség fajai nagyvonalakban hasonlítanak az Echinopsis nemzetségre, de más habitussal és virágporral (pollen), valamint a termés fel nem nyíló.
2. Az egy éjszakán át nyíló virágok illatosak, például az Arthrocereus glaziovii virágillata az almára emlékeztet.
3. A köznyelvben „brazil gyertyák” néven is ismertek a nemzetség fajai. A felálló vagy részlegesen felálló karcsú kaktuszok érdekes és látványos kiegészítői lehetnek a nagyobb kaktuszgyűjteményeknek, melyekben ezidáig meglehetősen ritkán fordulnak elő.

Élőhely

Közép-Brazília, Minas Gerais (az első 3 faj) és Mato Grosso (A. spinosissimus).

Gondozás

Meglehetősen ritka a gyűjteményekben, pedig alkalmas kultúrában is nevelni. Viszonylag kicsi termetű fajok, viszont gyorsan nőnek és lenyűgözően szép virágokat hoznak. Ásványi anyagokban gazdag, nem meszes, inkább kissé savanyú kémhatású, jó vízáteresztő talajba ültessük. Tenyészidőszakban 13 C fok felett öntözhetjük. Télen szárazon és 6 C fok körül tartsuk. Magról vagy dugványozással szaporítható.

Felhasznált irodalom

  • Hunt, David R.-Taylor, N.-Charles, G. (2006): The New Cactus Lexicon: descriptions and illustrations of the cactus family. dhbooks, Milborne port.
  • Dr. Nemes Lajos – Szabó Dezső (1981): Kaktuszok. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
  • Wikipédia

Angol fordítás: Varga Zoltán (Bp.)
Írta és szerkesztette: Kiss Csaba
2012. június 02.

yy
Címkék

Címke

Szerző