Armatocereus

Első leírása

Armatocereus Backeberg 1938/BfK 1938(6): [21]

Szinonimák

Nincs

Etimológia

Az Armatocereus tudományos név latin eredetű összetett szó. A latin előtag armatus jelentése: felfegyverzett, fegyveres – ez a tövisekre utal, a szintén latin utótag cereus jelentése: kandeláber, gyertya, gyertyatartó, ami az alakjára utal.

História

Korábban a Cactus nagy gyűjtőnemzetségbe tartoztak az oszlopkaktuszok. Britton és Rose 1920-ban néhány szemre hasonló faj részére létrehozta a Lemaireocereus nemzetséget, amely azóta megszűnt, és az addig ide sorolt fajok négy különböző nemzetségbe – Armatocereus, Pachycereus, Polaskia, Stenocereus kerültek. Az Armatocereus nemzetséget 1938-ban három faj részére alapította és írta le Curt Backeberg (1894 - 1966) német kaktuszrendszerező. A nemzetség típusfajául az A. laetus taxont választotta. Backeberg ide sorolt 1959-ben egy negyediket is, az A. humilis (Br. & R.) Bckbg. fajt, de 2002-ben David Hunt, angol rendszerező ezt a Stenocereus nemzetségbe helyezte át. Napjainkban a nemzetség 9 taxont számlál.

Habitus

A kaktusz magas cserje vagy fa jellegű, legfeljebb 12 méter magasra nő. A törzsszerű szárából oszlopszerű szártagok nőnek, ezek merev, felálló vagy ereszkedő, hengeres, évenkénti befűződéssel, többé-kevésbé részekre osztva. A bőrük színe zöld vagy fehéres szürkészöld. A tövisek száma nagyon változó, egyes taxonok ritkán, mások sűrűbben tövisesek. Virága éjszaka nyíló, hosszú virágcsöves, a cső jelentéktelen mértékben tölcsérszerű (karcsú tölcsér), tövises, gyapjas. A virágareola nemezes, gyakran tövises. A virágtakaró rövid, a belső lepellevelek felállóak vagy széthajlók, fehérek, néha lilásak. A porzók a cső felső részéhez nőttek. A viszonylag nagy termés gömbölyű vagy tojásdad, húsos, tövises és gyapjas. A mag lapított ovális vagy vese alakú, kb. 2,5-3 × 2 mm, feketésbarna, ráncos.

A nemzetséghez jelenleg az alábbi 9 taxon – 7 faj és 2 alfaj - tartozik:

  • Armatocereus cartwrightianus (Britton & Rose) Backeberg ex Hill 1938
  • Armatocereus godingianus subsp. godingianus (Britton & Rose) Backeberg ex Salisbury 1947
  • Armatocereus godingianus subsp. brevispinus (Madsen) Hunt 2002
  • Armatocereus laetus (Knuth) Backeberg ex Hill 1938
  • Armatocereus matucanensis Backeberg ex Hill 1938
  • Armatocereus procerus Rauh & Backeberg 1957
  • Armatocereus rauhii subsp. rauhii Backeberg 1957
  • Armatocereus rauhii subsp. balsasensis (Ritter) Ostolaza 1998
  • Armatocereus riomajensis Rauh & Backeberg 1957

Élőhely, elterjedés

Ecuador és Peru vidékein 0 - 3000 m tengerszint feletti különböző magasságokban él.

Érdekességek

1. Több szinonim faj is leírásra került, de azóta kiderült, hogy valamennyi a különböző taxonok változatai illetve populációi.
2. Egyes taxonok erőteljesen és gyorsan, mások meglehetősen lassan nőnek.
3. Általában a virágszínük fehér, az A. rauhii virága viszont kárminvörös.

Angol fordítás: Varga Zoltán
Írta: Kiss Csaba
2012. február 20.

yy
Címkék

Címke

Szerző