Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben (2020 ősz)

„Szín és forma variációk a szukkulensek világában”

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében szeptember 11-12-13-án az ELTE Füvészkertben

A sokak által ismert kaktuszok és pozsgás növények hazája az amerikai és az afrikai földrész, ahol a növények tűző napon, szikla törmelékes hegységekben vagy éppen sivatagi hőségben élnek és virágoznak. A kaktuszgyűjtők és kertészek ezekről a kietlen területekről hozták be a hazai gyűjteményekben és kertészeti üzemekben termesztett szukkulensek őseit a 19. század során. A növények tömeges szaporítása a magvetés, melynek vele járója lett, hogy a kikelt apró magoncok között megjelent néhány az adott faj természetes színétől vagy alakjától eltérő növény egyed, ezekre a jelenségekre néhány külföldi és hazai kaktusz kertész is felfigyelt, és kiemelte ezeket a különleges növény változatokat, mint érdekességeket, majd tovább szaporította már oltás útján őket.
Így jelentek meg, és mai napig is nagyon népszerűek a növénykedvelők körében a színes testű vagy kakastaréj esetleg csavart oszlop formájú kaktusz és egyéb pozsgásnövény változatok.
A kaktuszok test színe a zöld növényi színtestek híján pirosak, sárgák, narancsszínűek vagy piros- sárga tarkázottak lesznek, melyek érdekesek, szépek olykor bizarr külsőt adnak egy -egy kaktusz növénynek, és igen népszerűek lettek a gyűjtők körében. Különösen a papsapka ( Astrophytum) a csupaszkehely (Gymnocalycium) és a szemölcskaktuszok ( Mammillaria) nemzetségből kerül ki sok színes vagy kakastaréj (cristata) változat. Külföldön külön klubokba tömörülnek a színes testű vagy extra formájú kaktuszokat kedvelő gyűjtők, termesztők. Japánban pénzdíjas kiállításokon mutatják be legújabb színű vagy formájú kedvenceiket.
Hazánkban is kedveltek ezek a kaktuszformák, és dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei őszi országos kiállításunk fókuszába helyeztük a növény változatok bemutatását a nagyközönségnek.
Látható lesz több tucat kaktusznemzetség színes testű vagy a megszokottól eltérő testformájú egyede, melyek oltott növényként nőnek a gyűjteményeinkben, és természetesen további látványos érdekességeket kínálunk az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényeinek bemutatásával.
Lehetőség lesz növények vásárlására, egy jó kávé elfogyasztására, és a gyermekekről sem feledkezünk meg, szeretettel várjuk őket kézműves foglalkozásainkra.
Időpont: 2020. szeptember 11–13. között naponta 9-17 óráig

Nyitva tartás: 9.00-17.00-ig

Programok:
2020. szeptember 10. csütörtök:

 • 9 órától a kiállítás építése, kiállítási anyag berendezése, árusítóhelyek elfoglalása
  Várjuk tenni akaró tagtársainkat!

2020. szeptember 11. péntek:

 • 9 óra: a kiállítás és vásár kezdete

2020. szeptember 12. szombat:

 • 8 és 9 óra között a kiállított gyűjtemények zsűrizése.
 • 10 órakor a kiállítást megnyitja dr. Szabó Krisztina (Szent István Egyetem)
 • Az ünnepélyes megnyitóval együtt a díjátadás, emléklapok átadása
 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

2020. szeptember 13. vasárnap:

 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

Az MKOE vezetősége mindenkit szeretettel vár programjainkra!

Jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 600 Ft/fő
 • Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft
Az ELTE minden területén, így a Füvészkertben, és az ott szervezett eseményeken is a rektori határozat értelmében a maszk viselése kötelező mind szabad, mind zárt térben! A Füvészkert kéri ennek a szabálynak a maradéktalan betartását és betartatását. A kert kapujához ki is került egy "maszk viselése kötelező" jelzés.
Orlóci László ELTE FüvészkertKövetkezzen pár kép a témához kapcsolódóan Halász Csaba kertészetéből:

yy