MKOE Országos Kaktuszkiállítás és -vásár a Füvészkertben (2016 ősz)

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásár a FüvészkertbenFókuszban Afrika szukkulensei

A Föld száraz területein a növényvilág kénytelen szembenézi a vízhiánnyal. A szárazság elviselésének egyik módja a víz raktározása. Az ilyen növényeket hívjuk szukkulens, avagy pozsgás növényeknek. Legismertebben a pozsgás növények közül a kaktuszok, melyek csak az Újvilágban fordulnak elő – száraz területek azonban szép számmal akadnak az Óvilágban, különösen Afrikában is. Afrika szukkulensei között megtaláljuk az alakra a kaktuszokra megtévesztően hasonlító kutyatejféléket (Euphorbia), az újvilági Agave-fajokra emlékeztető Aloë-kat, a miniatűr sávosfüveket (Haworthia, Gasteria), anyósnyelveket (Sansavieria), varjúhájakat (Sedum, Crassula, Tylecodon), kövirózsacserjéket (Aeonium), kristályvirágokat (Aizoaceae: Mesembryanthemum, Faucaria, Gibbaeum), kavicsnövényeket (Lithops, Conophytum, Fenestraria), palackfákat (Adenium, Pachypodium), dögvirágokat (Asclepiadaceae: Stapelia, Orbea, Huernia, Hoodia, stb.) és még sok más különleges pozsgás növényt: tökféléket, szőlőféléket. Afrika szukkulensei tehát változatosságukban semmivel sem maradnak el az újvilág növényei mögött.
Afrikában több olyan terület is ismert, amelynek a szukkulens növényvilága kitüntetett figyelmet érdemel. Ilyen terület az afrikai kontinenshez tartozó Kanári-szigetek, az Etióp-magasföld és Kelet-Afrika, valamint Dél-Afrika és Fokföld növényvilága. A Kanári-szigetek bennszülött növényvilága a szigetcsoport minden szigetén más és más, csak itt előforduló fajoknak ad otthont. A kontinens másik szegletében, Fokföld növényvilága önmagában annyira bámulatos, változatos és egyedülálló, hogy ez az apró terület önálló flórabirodalmat képez a világ nagy növénytársulásainak sorában. Az itt honos növények jelentős része sehol máshol nem fordul elő a Földön. Mivel e terület éghajlata rendkívül változatos, az itt honos növények is egy-egy apró területhez kötődnek leginkább. Fokföld területének egy részén a nyár forró és száraz, csapadék csak télen hullik. Az ilyen éghajlati körülmények közül származó növények hazánkban is a nyári hónapokban térnek nyugovóra, míg télen igényelnek locsolást és növekednek. Mivel azonban a mi éghajlatunkon, télen a fény mennyisége nagyon alacsony, ezért e növények tartása hazánkban különös odafigyelést igényel.
Afrika szukkulensei között találunk apró, pár centiméteres parányokat és hatalmas, fákká fejlődő óriásokat, gömböket, palackokat, és a földfelszín alá rejtőző ablakos növényeket, tövisekkel, avagy tüskékkel felvértezett marcona növényeket, kaktuszokat azonban nem. Ne feledjük tehát, nem minden kaktusz, ami annak látszik!

A háromnapos rendezvényre mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete!

Dr. Solti Ádám

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2016. szeptember 9-10-11.

Nyitva tartás: 9.00-17.00-ig

Programok:
2016. szeptember 8. csütörtök:

 • 9 órától a kiállítás építése, kiállítási anyag berendezése, árusítóhelyek elfoglalása
  Várjuk tenni akaró tagtársainkat!
Kedves Tagok és Növényszeretők!
Várjuk jelentkezéseteket a kiállításunkra kiállítóként és/vagy árusítóként!
Jelentkezni ezen az űrlapon lehet: http://kaktuszgyujtok.hu/urlap/jelentkezes/index.php
Határidő: 2016. szeptember 4.

2016. szeptember 9. péntek:

 • 9 óra: a kiállítás és vásár kezdete

2016. szeptember 10. szombat:

 • 8 és 9 óra között a kiállított gyűjtemények zsűrizése
 • 10 órakor a kiállítás megnyitóját Papp László botanikus, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója tartja
 • Az ünnepélyes megnyitóval együtt a díjátadás, emléklapok átadása
 • Szakmai előadás és „tárlatvezetés” a kiállító sátorban 13:00 órakor dr. Solti Ádám előadásában
 • Szakmai előadás 15:00 órakor Deli Tamás - Szabó László: Kavicsnövények országa - kalandozások Fokföldön
 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

2016. szeptember 11. vasárnap:

 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul lubickolhatnak a pozsgások és a Füvészkert tengerében.
 • 17 órától kiállítás bontása

A kiállítás és vásár teljes ideje alatt dr. Solti Ádám nyújt szaktanácsadást az MKOE infosátránál!
Az MKOE vezetősége mindenkit szeretettel vár programjainkra!

Jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 500 Ft/fő
 • Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft

Információs plakátunkIdén lettünk 45 évesek és céljaink nem változtak!

Röviden rólunk erről a plakátról:

yy

Csatolt állomány(ok)

Címkék

Címke