MKOE Országos Kaktuszkiállítás és -vásár (2015 tavasz)

Tövises szépségek a Füvészkertben!

MKOE Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásár – Sajti Sándor és Ujréti Endre emlékkiállítás

Amerika kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak, kopár száraz hegyvidékeinek szomjazást tűrő növényei a kaktuszok. Fegyverzetük – melynek egyben szépségüket is köszönhetik – nem más, mint töviseik sokasága, amivel nem csak védik a növényt a környezet káros hatásaitól, de esztétikai értékkel is bírnak a növénykedvelők számára. Ezt az élményt már csak azzal lehet fokozni, amikor e pompás növények virágba borulnak. Nagyságukat, formájukat tekintve a kaktuszok hihetetlenül változatosak: vannak oszloposak, gömbök, óriások és törpék. Nem csak dísznövények, de az embert is szolgálják: Közép- és Dél-Amerika lakosainak élő kerítései, a testükben felhalmozott víz szomjoltó a sivatag vándorainak, gyümölcseik pedig üdítő csemegék.
A kaktuszok sok más szárazságtűrő, más pozsgás növénnyel együtt élnek a természetben, melyek nem kaktuszok ugyan, de szúrós megjelenésük, vizet tároló leveleik és száraik nagymértékben hasonlatossá teszik hozzájuk a megjelenésüket. Ilyen növény az agávé is, melyet hazánkban sokan alkoholos párlatáról, a tequiláról ismernek.
E különleges, egzotikus növények sokaságával találkozhatnak mindazok, akik ellátogatnak 2015. május 15. és 17. között a budapesti ELTE Füvészkertbe, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének szervezésében megrendezett kiállításra!
A tövisekbe burkolózó kaktuszokon túl a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének tagjai különleges egyéb pozsgásnövényeiket is felvonultatják, továbbá vendégkiállítóként a debreceni Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság és a Magyar Orchidea Társaság Bromélia Szakcsoportja is hozzájárul rendezvényünk színesebbé tételéhez szárazságtűrő szakállbroméliák bemutatásával. Tavaszi kiállításunk két nemrég elhunyt szakembernek, gyűjtőtársnak állít emléket: Ujréti Endrének, a dinnyekaktusz nemzetség elismert szakértőjének, valamint a gyulai Sajti Sándornak, a csupaszkelyhű-kaktuszok és kavicsnövények nagy tudású ismerőjének, a hazai kaktuszos élet egyik meghatározó alakjának.
A kiállítás szombati napján szakmai előadások, vasárnap pedig a gyermekeknek kaktuszültetési foglalkoztató nyújtanak további kikapcsolódási lehetőséget.
A háromnapos kiállításra és vásárra mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete!

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2015. május 15-16-17.

Nyitva tartás: 9.00-17.00-ig

Programok:
2015. május 14. csütörtök:

 • 10 órától kiállítás építése, kiállítási anyag berendezése, árusítóhelyek elfoglalása

2015. május 15. péntek:

 • 9 órától a kiállított gyűjtemények zsűrizése
 • 10 órakor a kiállítás megnyitója

2015. május 16. szombat:

 • 11 órakor Varga Zoltán előadása: Mexikó 2015 tavasz
 • 13 órakor dr. Nemes Lajos és Ujréti Miklós megemlékezése: Emlékezés Sajti Sándor és Ujréti Endre szakmai életútjára
 • 14 órakor díjátadás, emléklapok átadása
 • 15 órakor Kajdacsi János előadása: Sziklakert a panelházak árnyékában

2015. május 17. vasárnap:

 • 10 órától kaktuszültetés gyerekeknek
 • 17 órától kiállítás bontása

A kiállítás és vásár teljes ideje alatt dr. Solti Ádám nyújt szaktanácsadást az MKOE infosátránál!
Az MKOE vezetősége mindenkit szeretettel vár programjainkra!

Jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 500 Ft/fő
 • Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft

yy
Címkék

Címke