Ferocactus-Mekka a Bükk lábánál

Bemutatom Kósik Pétert és elismert szakgyűjteményét

Ki kicsoda?
Rovatvezetők: Jokhel Csaba és Kajdacsi János

y
Kaktusz-Világ
238. oldal
Abstract

Peter Kósik is in love with the genus Ferocactus for a long time, for nearly two decades and owns a notable collection. This spring he decided to submit the application to make his collection a certified fact collection. The evaluation committee visited his collection this summer during the cactus show held at Bogács, Hungary. After hours of visiting and discussion, all members of the committee evaluated his collection fulfilling the criteria. Thus, Peter's collection got the title of Certificated Ferocactus Fact Collection by the Hungarian Cactus Society.

Kivonat

A Ferocactus nemzetség megszállottságában él már lassan két évtizede Kósik Péter bükkzsérci gyűjtőtársunk. Ez idő alatt cseppet sem habozott gyűjteményét a nemzetség legszebb tagjaival bővíteni, sőt több ízben élőhelyükön is felkereste kedvenceit. Idén tavasszal úgy gondolta, megméretteti gyűjteményét az értékelőbizottság előtt, hogy elnyerje a megtisztelő Ferocactus-szakgyűjtemény címet. A XIII. Bogácsi Kaktuszkiállítás alkalmával a zsűri meglátogatta Péter gyűjteményét, és azt érdemesnek találta a címre. Az MKOE oklevéllel ismerte el a negyedik hazai szakgyűjteményt, az erről szóló oklevelet a Chrudimba szervezett kirándulás során kapta meg a gyűjtemény boldog tulajdonosa.
Markáns tövisezettségű Ferocactus-példány, virággal már igazán non plus ultra.A gyűjtemény tulajdonosa, Kósik Péter, kedvencei körében.
Címkék