Mexikói kaktusztúra IX. rész

Visszatérés Mexikóvárosba és hazaút

y
Kaktusz-Világ
Abstract

Leaving San Luis Potosí State, the landscape slowly changes in Guanajuato State: larger columnar cactus groups, Opuntia bushes and Myrtillocactus specimens grow on the brown rocky lands. Close to Mesa de Jesús, next to a church, signs of a spatial activity were seen. The larger Opuntia trees were cut back whereas others were completely removed. Due to the fog there was a strong precipitation the surfaces. Tillandsias were grown not only on the trees but also on cacti. Next to Tula de Allende, there is a museum that exhibit pyramids, sculptures and other remaining of the Aztec Empire. Along the entrance, large columnar cacti were planted, but in the flowerbeds in the museum, lots of smaller cacti, such as Mammillarias and Ferocactus latispinus were also found. The last day in Mexico was spent by getting into the capital and reaching the flight. At the check-in, the balance measured 23.1 kg for the luggage, but the crew was not interested in the overweight. From Mexico City, the company arrived to Budapest with a transfer on London-Heathrow.

Kivonat

San Luis Potosí államot elhagyva, Guanajuato államban a táj lassan átalakul: nagyobb oszlopkaktuszcsoportok, Opuntia-telepek és Myrtillocactus-ok élnek a barnás kőzethatású talajon. Mesa de Jesús közelében egy templom melletti területen nem sokkal korábbi területrendezés nyomait láttuk. A nagyobb Opuntia-bokrokat csak formára vágták, másokat tőből kivágtak. A köd miatt erős volt a páralecsapódás. A Tillandisa-k nem csak a fákon, hanem a kaktuszokon is megtelepedtek. Tula de Allende mellett az Azték Birodalom idejéből fennmaradt piramisok a köréjük épített múzeummal együtt látogathatóak. A bejáratot hatalmas kaktuszok övezik, és a múzeum területén a virágágyásokban számos alacsonyabb termetű kaktusz, így Mammillaria-k és Ferocactus latispinus-ok fejlődtek. A Mexikóban töltött utolsó nap a fővárosba történő eljutással és a repülőre való felszállással telt. A csomagfeladáskor a mérleg 23,1 kg súlyt mutatott, azonban a reptér személyzete nem foglalkozott a súlytöbblettel. Mexikóvárosból a londoni Heathrow reptéri átszállással érkezett meg a háromtagú társaság Budapestre.


Stenocereus dumortieri viharverten és a helyi graffitiktől megviselten. Tula de Allende, Archeológiai Park, Hidalgo állam, Mexikó.
Címkék