Kaktuszgyűjtés és természetvédelem

y
Kaktusz-Világ
Abstract

Many cacti and other succulent species are rare, endemic, endangered species. This, all cactus collectors most care the protection of these plant species. There are two usual dangers threatening the wild populations: destruction of the natural habitat, and illegal collecting from wild populations. The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (also called as Washington Agreement) regulated the collection and trade of the endangered and vulnerable wild species. Endangered species are ordered into three appendixes. Most of the cactus species are ordered into Appendix II. Nevertheless, there are some, which are highly endangered thus belongs to the Appendix I.

Kivonat

Sok kaktusz a hazájában ritka és veszélyeztetett, ezért a kaktuszgyűjtőknek kötelessége a természetvédelemmel is foglalkozni. A témakör általában hatalmas, bennünket ennek csak egy kis része érint: a kaktuszok fennmaradásának biztosítása.
Ennek a legfontosabb módja az élőhelyek és az ott található populációk megőrzése. A probléma két részre tagolódik. Egyrészt az élőhelynek, másrészt az ott élő kaktuszoknak is meg kell maradni. Az élőhelyeket fenyegető veszélyekkel szemben itthonról nem sokat tehetünk. A legtöbb kaktusz szegény országokban él, ahol kevés figyelmet fordítanak ilyesmire. Az építkezések és a mezőgazdaság eddig is sok élőhelyet elpusztítottak. Szerencsére a kaktuszok tipikusan hegyvidéki, sivatagos, köves, nagyjából semmire nem használható területen élnek, és ez nagyobb biztonságot jelent számukra. Másik – bár eléggé sovány – vigasz, hogy több helyen, például az USA-ban gyakorlat az építkezések előtt a területről a hasznosítható növények összegyűjtése, az innen származó kaktuszok gyakran megvásárolhatók kertészetekben nevetségesen olcsón. Sajnos, a növény eredetét nem tüntetik fel, pedig jelentősen növelhetné ezeknek a példányoknak a gyűjteményi értékét...

Címkék