Pintér Péter

(1935-2013)

yy
Kaktusz-Világ

Pintér Péter növényháza ajtajában. Holló László felvétele (a felvétel 2005. 10. 23-án készült).

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete nevében engedjék meg, hogy pár gondolattal megemlékezzek Pintér Péterről. Sajnos, rövid időn belül ez a második alkalom, hogy búcsúznunk kell kedves tagtársunktól.

Pintér Péter vízügyi szakmérnök volt. Hobbi szinten kezdett el foglalkozni a kaktuszokkal, de más botanikai ismeretek és az irodalom is a kedvencei közé tartozott. Ennek köszönhetően hihetetlen tudásra tett szert, mind a növények, mind a hozzájuk tartozó ismeretek terén. A Gymnocalycium és Mammillaria nemzetségek voltak a kedvencei. Lelkes tagja volt az 1958-ban alakult Csili Kaktuszkedvelő Szakkörnek.

1971-ben, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének megalakulásakor az elsők között lépett a tagok sorába. Szinte az összes tisztségben kipróbálta magát és két cikluson keresztül, hat éven át (1995 áprilisától 2001 áprilisáig) elláta az Egyesület elnöki tisztét is. Számos szakcikket írt, többek között az egykori Kaktusz-Világ Polythele mellékleteit, lektorálta kiadványainkat kényesen ügyelve a pontos fogalmazásra, a szakmaiságra és a helyesírásra. A növények neveinek helyes kiejtése is a szívügye volt. Nyelvtudását felhasználva kapcsolatokat létesített más külföldi kaktusz-kedvelőkkel, társaságokkal. 2008-ban az Egyesület által alapított Anisits János Dániel Emlékérem kitüntetettje lett.

Távozásával egy nagy tudású, aktív tagot vesztett el az Egyesület. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy neve és emléke fennmaradjon!

Elköszönünk Tőled, kedves Péter, nyugodj békében!

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete minden tagja nevében,

Schipeck Gusztávné
MKOE főtitkár

Címkék

Címke

Gyűjtemény

Szerző