Libnár Antal

yy
Kaktusz-Világ

(1931-2013)


Libnár Antal

Sajnálattal tudatjuk Olvasóinkkal, hogy Libnár Antal kaktuszkutató, -gyűjtő és szakíró, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének (MKOE) alapító tagja és egykori szervező titkára, a ceglédi kaktuszklub alapítója és vezetője, a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság tiszteletbeli tagja (MKPT) – egy tavaly év végi súlyos közúti baleset következményeként – 2013. április 29-én éjjel, életének 82. évében elhunyt.

Libnár Antal 1971-ben, 66 társával, alapító tagja volt az első országos kaktuszgyűjtő egyesületnek, az MKOE-nek, melynek szervező titkári feladatait kitűnően látta el, melyet a sikeres kiállítások sora fémjelez a korabeli Kaktusz-Világ információi alapján. Rengeteg kaktusztartási gyakorlati tapasztalatait osztotta meg számtalan cikkben a nevezett kiadványunk hasábjain minden kaktuszkedvelő társával. Jelentős Ferocactus és szinte teljes Gymnocalycium szakgyűjteménnyel rendelkezett. Két alkalommal látogatta meg Mexikóban a számára kedves Ferocactus nemzetség képviselőit, melyekről könyvet is írt. 2003-ban Dél-Amerika legszebb kaktuszai címmel monográfiát jelentetett meg a Gymnocalycium nemzetségről, 2009-ben pedig Tóth Norbert szerzőtársával a Hordókaktuszok – A Ferocactus nemzetség című könyvet jelentették meg. A 2000-es évek elején Ceglédet elhagyva Budapestre költözött, így nagy szomorúságára meg kellett válnia szeretett kaktuszaitól. Nem tudott sokáig kaktuszok nélkül meglenni, ezért budapesti lakásának erkélyét szellemesen kihasználva nagyjából 100 egyedből álló Ferocactus-gyűjteményt alapított és ápolgatott élete végéig. E gyűjtemény praktikus tartásáról és az akkor 80 éves Libnár Antalról olvasható cikk a Kaktusz-Világ 2011/2. számában.

2004-ben az MKOE Anisits János Dániel Emlékéremmel tüntette ki. A Debreceni Pozsgástár 2011. 3. újságjában 80. születésnapja alkalmából jelent meg születésnapi megemlékezés.

Libnár Antal élete szorosan összefonódott a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének korai és jelenlegi történetével, és tevékenyen részt vett a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaságban. Halála minden gyűjtő és növényszerető ember számára fájdalmas veszteség.

Utolsó útjára 2013. május 16-án, délelőtt 9 órakor kísértük Budapesten, a Fiumei úti Temetőben.

a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete vezetősége


Libnár Antal utolsó kaktuszgyűjteménye, mely a számára legkedvesebb Ferocactus nemzetség fajaiból állt. Fotó: Kiss Ármin.
Címkék