Kaktuszok, emberek, évek

y
Kaktusz-Világ
Abstract

In the September, 2002, the Author was travelled to the Monaco Botanical Garden with Zoltán Mészáros and his wife, Éva, where Zoltán Mészáros was invited as expert of the Cuban Melocactus taxa. The small group was guided in the Botanical Garden by the director, Jean-Marie Solichon, the curator of the conservatory, Christophe Blanchy, and the Melocactus expert Gérard Delanoy. Éva Visnyovszky was very surprised by finding a Melocactus evae specimen - it was named by his husband in honour of her! Melcactus evae is a member of a Harlowii group of Cuban Melocactus taxa, having the greatest flowers in the group. The natural habitat is Cuba, formal Oriente (today it belongs to the Guantanamo territory). Type specimen was collected by Elemér Nagy in 1975 and described by Zoltán Mészáros.

Kivonat

2002 szeptemberében régi jó barátom, Mészáros Zoltán és kedves felesége, Éva, meghívtak egy felejthetetlen utazásra, Monacóba.

A térképen nézve ez a kis ország olyan messze van Budapesttől, mintha a világ másik felén lenne, különösen számomra, aki életében először vett részt nyugat-európai utazáson. Éppen ezért sok részletre felfigyeltem, mint például a telefonokra az autópálya mentén, a felette ívelő, bokrokkal benőtt hidakra, amin a vadak átjuthatnak egyik oldalról a másikra, megcsodáltam a sima útfelületet és a véget nem érő drótkerítést az út mentén, ami nálunk, Ukrajnában teljesen ismeretlen.

Dél körül már az Osztrák-Alpokban jártunk egy hágón, ami engem a Kárpátokra emlékeztetett. Első megállónkat követően gyorsan szálltak mögöttünk a falvak, tanyák, hidak, alagutak, hegyek és városok. Késő este volt már, mire megérkeztünk Mestre város kempingjébe. Sátrunk felállítását követően az Adria meleg vizében megmártottam fáradt lábaimat, melyek szinte legémberedtek a hosszú út alatt.

Másnap egy kis hajóval meglátogattuk Velencét, felmásztunk a Szent Márk templom tornyába és jó turistákhoz illően sokat fényképeztünk. Másnap Bologna következett, majd a rovarász börze, Mészáros Zoltán barátom fontos köztes úti célja. Estére végre megérkeztünk az utolsó olasz városka szélére, a Földközi-tenger meredek és magas partján fekvő kempingbe. Minthogy a turistaszezon már véget ért, a kempingben csak egy-két autó volt a miénken kívül. A táj és a kilátás gyönyörű volt. Messze a tengeren néhány vitorlás szelte a vizet, mi pedig izgatottan vártuk a holnapot, a Monacói Botanikus Kert meglátogatását, ahová Zoltán barátom, mint a kubai Melocactus-ok szakértője kapott meghívást.


Közös fotó az első találkozás alkalmával. Balról jobbra: Mészáros Zoltán, Mészárosné Visnyovszky Éva, Gérard Delanoy, Christophe Blanchy és Zsupán Iván. Fotó: C. Blanchy.

...

Címkék