A Gymnocalycium nemzetség I. rész

y
Kaktusz-Világ
Kivonat

Előszó
Mai rohanó életünkben egyre nagyobb az igény az emberekben valamely hobbi iránt. Ez lehet hasznos, de lehet káros is. A károsról most nem írnék, inkább a hasznosról, a növények szeretetéről, gyűjtéséről.
A növények gyűjtése, ápolása a pihenni vágyó ember egyik legszebb szórakozása. Ez a tevékenység sok szeretetet és gondoskodást, no meg egy kis hozzáértést igényel, de ez könnyen elsajátítható.
A lakáskultúra világszerte növekszik. Ezzel szemben a városok zöldterületei és az erdőségek oly mértékben csökkennek, hogy az már komolyan aggasztja a szakembereket és figyelmeztetnek, hogy ha kellő gonddal nem vigyázunk ezekre az emberiséget éltető elemekre, akkor bizony lassan elfogynak. Pedig az emberek nagyobbik része szereti az erdőt, mezőt és azok virágait. Ezért nem véletlen, hogy éppen a nagyvárosok sokemeletes bérkaszárnyáiban, égbenyúló toronyházaiban lakó emberek körében terjed leginkább a növények iránti szeretet és a gyűjtési vágy, amennyiben a feltételeknek egy parányi része megvan. Felismerik, hogy a növényekkel bizonyos melegséget, változatosságot, kellemes hangulatot, röviden életet lehet bevinni a fárasztóan sivár, hideg, rideg kőrengetegbe. A virágzó növény gyönyörködtet, felüdít, valóságos éltető erő.
A növénygyűjtés igen sokféle lehet és szinte számtalan növényfajra terjed ki.
Én most korunk egyik legnépszerűbb növénycsaládjáról, a kaktuszokról és bővebben egyik nemzetségükről szeretnék írni...

Címkék

Címke

Szerző