Bemutatom a gyűjteményemet

yy
Kaktusz-Világ

Közel 20 év kihagyás után (7. emeleti panellakásben laktunk) 4 éve kezdtem el ismét kedvenceimmel foglalkozni. Nagyon nehéz volt ismét felvenni a kapcsolatot, hiszen például a karádi Mánfai Bertalan ismeretlen helyen van, más meghalt stb.
Szóval a 4 év alatt anyagi lehetőségeim függvényében már kialakítottam egy kis gyűjteményt, ezeket magról szaporítottam. Ebben az évben már gondot jelentett elhelyezésük, a teleltetésről nem is szólva. Így a nyáron nekiálltam kaktuszházat építeni. Hosszú tervezés, tépelődés után alakultak ki a házzal kapcsolatos elképzeléseim, megvalósítása is komoly erőfeszítést igényelt. Mérete kb. 2,7 x 2,5 m, lényege az, hogy a földbe van süllyesztve, az asztalok a talajszinttel egy vonalban vannak, a tető kb. 1,4 m-re emelkedik ki. Erre azért volt szükség, mivel a házunk déli oldalán, rögtön a járda mellé telepítettem és bejáratát a szuterénből oldottam meg, gondolva, hogy télen a pince melege fogja fűteni a házat, magassága pedig nem gátolja az ablakon való kilátást. Így a ház falát és a bejáratát téglából építettem, erre jött a betonkoszorú. A tető váza 60 x 40-es zárt profil, amelyre favázas tetőszerkezet került, amelyet beüvegeztem. 16 db 62 X 62 cm-es üveglapot használtam fel, amelyet átlátszó PVC hullámlemezzel fedtem. A tűzfalak faszerkezetűek, amelyeket szintén üvegeztem. Ma már működik a világítás is, egy db 40W-os fénycső armatúrát szereltem be. Télen a komoly hidegek esetére egyrészt az egész házat fóliával fogom leborítani, másrészt beállítok egy villanyradiátort, amelyet szobatermosztáttal fogok vezérelni.
Növényeimet már átköltöztettem új helyükre és merem mondani, hogy szemmel láthatóan növekednek, több Mammillaria és egy öreg (4 éves) Astrophytum pedig virágzik.
A kaktuszház építését saját erővel (fiam segítségével) végeztem és úgy gondolom, a sok fáradság megérte, növényeimnek így tudok ideális helyet biztosítani.
Növényeimről annyit, hogy kb. 80-90 féle, többnyire magonc, ezek nagy része Gymnocalycium, Astrophytum, Lithops. Tavasszal szeretném magvetéssel növelni gyűjteményemet, főleg kistermetű kaktuszokkal szeretnék foglalkozni anyagi lehetőségeimen belül.
Amennyiben valakit részletesebben érdekel a kaktuszház, szívesen állok rendelkezésére.

Címkék

Címke

Szerző