Az Astrophytum nemzetségről III. rész

y
Kaktusz-Világ
Kivonat

Astrophytum capricorne formakör
Ha az Astrophytum asterias-nál azt írtam, hogy meglehetősen változékony küllemű, ez az A. capricorne fajról aztán igazán elmondható. Változatait, variációit egyes szerzők csak a capricorne változékonyságának tüntetik fel, mások variációkként, sőt önálló fajként (pl. A. niveum, A. crassispinum) kezelik. Ezen két irányzattal mind a régebbi, mind az újabb irodalomban találkozunk.
Anélkül, hogy ezen irányzatokban állást foglalnék, igyekeztem összeállítani az egyes változatokra, variációkra vonatkozó leírásokat.
Astrophytum capricorne: teste gömbölyded, de kissé nyújtott is lehet. Sötétzöld és többé-kevésbé sűrűn pontozott. Ez a pontozottság a csúcsnál rezes színű és a bordák között rozsdabarnás háromszögeket alkot. 8 db éles bordáján 1,5-3 cm távolságra egymástól helyezkednek el a szürkésfehér areolák. A borda lemetszett, és ez az élen végigfutó szalagként hat, az alaptípus jellegzetességeként. 5-6 db tövise lapított és maximum 3 mm széles. A tövisek kezdetben sötétek, később sötétebb vagy világosabb barnásak és összekuszálódnak, hajlékonyak, hosszúak, maximum 7 cm-esek lehetnek. Az idősebb areolákon a tövisek törékenyek lesznek és le is hullhatnak. Sárga virágai nagyok, maximum 7 cm átmérőjűek, kárminvörös torokkal. a magház zöld. Termései kissé nyitottak és pirosasak, megérve alul nyílnak fel...


Astrophytum capricorne v. minor
Címkék