Leuchtenbergia principis bimbó elhalás/beszáradás

Fórum: yy

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy mi okozhat bimbó elhalást, milyen okokat tudtok amiért egy növény félbehagyja a virágzását.
Alapvető hibát szerintem nem vétettem, ((nyilván igen..)) :). Értem itt, hogy legalább mozgatva nem volt. Kora ellenére első virágzása lenne, 4 bimbót hozott eddig amiből mostanra 2 elhalt. Mind2 ugyanabban a státuszban rekedt meg. Képeket mellékeltem, továbbá ugyanez a bimbó látható a mimikris topicban. Abszolút első számú kedvenc egyedem, szóval szeretném ha a maradék kettő kifejlődne.
Jó hosszú időn át volt sanyargatva, szobában "teleltetve", meg ilyenek. Pár éve rendben tartva, mostanra erős egészséges növénynek tűnik. Van egy másik fiatal példányom is, ő is első virágzásra készül, 2 bimbót hozott eddig, egyelőre itt nem tapasztaltam rosszaságot.. Ugyanúgy tartom mint a többieket, ha pl nem kéne öntözni akkor pls írjátok meg, egyébként pedig várok minden ötletet, javaslatot. Esetleg ha van vmi faj specifikus jó tanács.
Üdv,
Zoli


Varga Zoltán képe

Szerintem vízhiány lesz. A kaktuszok az intenzív növekedési időszakban ugyan olyan vízigényes növények, mint bármi más. A virágzás sem kivétel ez alól. Én pl. az Ariocarpusoknál azt figyeltem meg, hogy ha nyáron nem öntözöm eleget akkor az őszi virágzás elmarad vagy nagyon gyenge lesz. Szerintem itt is segítene egy kis extra víz, esetleg tápanyag is (alacsony nitrogén tartalommal persze).

Az első bimbo után en is erre gondoltam, heti ontozesben vannak azota es ha meleget mondanak néha meg is permetezem. Mindenesetre most kaptak egy enyhe kaktusz-tapos locsolast. Smile 2 Említettem, h a fiatal is viragzasra készül, ha vele nem lesz gond, akkor legalább az éghajlati elemeket letisztaztam. Kicsit ellentmondásos, de egy enyhe árnyékolót is ratettem ma reggel, bár nem gondolnám h a virágzását az erős fény/hő gátolná. Egy egészséges bimbo még mindenképp van, a 3. már lehet h szinten elveszett. Azon gondolkodom, h tavasszal atultetem, csak jobb lett volna idén elérni az áttörést. Tapso es víz adagolasban nem vagyok tul bátor. ((Ugyan konkurencia, de a másik újságban pont most olvastam Tiédhez hasonló álláspontot.)) Logikailag rendben van, de en csak óvatosan lepkedek a locsolas témában. Smile 2
Koszi!
Zoli

Ha már elkezdtem, hátha érdekel vkit. Előző bejegyzéshez képest a fiatal növényen is behalt az első bimbó, épphogy nagyobbra nőtt mint a másikon. Ezután betakartam már mind2 növényt. Babonából majdnem nem írtam, de talán ha mégsem sikerül, nem emiatt a hsz miatt lesz. Smile 2
A tények tehát; a biztató kezdet után az idősebb növényen 4ből 3bimbó halt el egymás után ugyanabban a fejletlen stádiumban és a fiatalon is 2ből 2. Agyon fotóztam a napi növekedés és pusztulás fázisokat, de ezzel nem untatnék senkit. Feltöltöm az aktuális állást, aztán legközelebb, már vagy az első kiizzadt virág jön, v az hogy nem sikerült..
Azért jó hír is van, mert mind2 növény hozott még 1-1 bimbót, tehát az idősebb eddig összesen 5 bimbóval próbálkozik az első virágzásához, a fiatalabb pedig immáron 3-mal. Természetesen a legjobb hír az, hogy messze fejlettebb fázisba sikerült jutni, mostanra a fél centi megvan. Azt gyanítom, hogy a takarás használhatott, lehet drukkolni, hogy meg ne haljon!! Wink

Valóban alakul (-:, csak az időzítéssel van baj, mert 2nap múlva elutazom hosszabb időre, ha addig nem fejlődik ki sajnos nem látom. Tied mennyi idos? Ha gondolod képeket tegyél majd fel, érdekel a növény es a virág is!

Varga Zoltán képe

Egyelőre úgy tűnik nem dobja el a bimbót, szemmel láthatóan nőtt. Szerintem ilyenkor az intenzív öntözés az, aminek bimbómentő hatása lehet.
Legalábbis én így tettem és nem dobta el.

Neked mennyit hozott, figyelgetted v csak így tűnt fel h már kiemelkedik párnából?
Nagyítva nézve az idősebb növény fotóit találtam egy korábbi évből származó kezdeményt, amit eddig fel sem fedeztem, ezért kérdezem. Smile 2

Varga Zoltán képe

Figyelemmel kísérem a növényeket, és korábban nem láttam rajta bimbót, de régebbi kezdeményt sem láttam. Viszont miután ez a bimbó megjelent utána már jött is a következő. Most szombaton már ki is nyílt és még ma is nyílik. Az első képen a növény közepén látszik a következő bimbó, arra már idén nem fog sor kerülni. Viszont örülök, hogy jövőre már újabb virágokra számíthatok. Megpróbálom majd több másik nemzetséggel párosítani. (Thelocactus, Echinocactus, Ferocactus, Astrophytum, stb)

Szép nagyon, végre születtek használható képek is a topicban, jöhetnél hozzám is dokumentálni a virágzásokat! Smile 2 Remélem jövőre én is látom majd élőben.
Caput-medusaevel szívesen összeporoztam volna, de nem voltam otthon, apropó 1-2nap múlva nyílik egy c-m virág, ha esetleg van vkinek Pesten hasonlóan virágzó egyede, próbálhatnánk egy megporzást!. update; tévedtem mert úgy néz ki ma már nyitva volt.

..nos visszajöttem, par képet készítettek nekem, de teljesen kinyílt állapotban nincs meg. Azóta a következőnek hozott kezdemény is bedöglött, de jön még egy, szerintem mar utolsó bimbo. 6db volt idén tehát. A 2es növénynek is van egy fejlett bimboja, várhatóan kinyílik es itt is van még kezdemeny. Ha jól számolok 5 szemolcsbol próbálkozott.
A viragzaskor le lett véve takaras, azóta nincs rajta, de mivel van azóta is behalt bimbo nem merem állítani h nincs köze hozza.
A Józsinal látott egyed tovisezettsege amugy olyan szép es jól fejlett, h kb egyenértékű v még erősebb takarast nyújt a növénynek, mint az en citromhálóm. Idővel nálam is kialakul remelem, csak ahogy írtam fentebb, 2-3eve van intenzív fényben, az előző 20-25 után. Smile 2
Azert teszek par képet, mert mégiscsak sikerült, bocsánat a minőségért!
((teljesen offtopic, de amíg távol voltam, rengeteg növény virágzott, nem várt módon a caput-medusae is, :// beszurok párat ebből is..))
Udv, Zoli

Sziasztok!
Azert irok, mert sikerült a fiatalabb novenynek is kinevelnie egy virágot. Sajnos ezt sem láttam élőben, de van par kép róla. Ez is a nagy forróságban növekedett es túlélte, mint Zolié. Összességében nem lettem okosabb, h a 9ből 7 miért szállt el, talán majd több évnyi kísérletezés után. Még van 1-1 kezdemeny, elméletileg még megporzas is lehetne belőle. Smile 2 Mindenesetre nem gondoltam volna h ennyire nehéz szülés lesz, de legalább mind2 növény virágzott 1x!

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 12 2023.01.26-22:16
Dr. Gyúró Zoltán
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka
Forrai Mercédesz Lobivia kaktuszt keresem, ebben a virágszìnben! 2022.06.09-23:31
Forrai Mercédesz