Echinopsis virágzás

Fórum: yy

Az Echinopsis nemzetség virágai általában közismertek, mert nem csak gyűjtőknél, hanem sok háznál nevelnek sokszor meglehetősen koros növényeket is. Hosszúcsövű, szőrökkel, pikkelyekkel borított hatalmas tölcsérvirágai dekoratív virágzást mutatnak kora nyártól őszig, több hullámban is. A virágok fejlődése több napon át tart. Az utolsó napok, sőt órák igazán látványos virágnyílását érdemes nyomonkövetni.Két azonos korú Echinopsisom egyidőben kezdte el kifejleszteni előbb csak kis feketés szőrpamacs, majd egyre növekvő, csövesedő virágbimbóit.
A lehetőség adta, hogy a két faj virágfejlődését egymás mellett mutassam be, szinte versenyeztetve őket.
A két taxon közül az Echinopsis oxygona közismert, sőt általánosságánál fogva kissé lenézett, mégis hálásan virágzó növény.
Társa Echinopsis loti néven van nálam. A több éves magról vetett növény Gonda Pistától származik, de nevén kívül más információt nem sikerült a növényről a szakirodalomban fellelnem. Ha valaki tud ebben segíteni, azt ezúton is szívesen venném.

alias: garas

Köszönöm az észrevételt. Ezzel most elbizonytalanítottál. Nekem tudtommal nincs E. obrepandám, -legalábbis névvel- ezért közvetlenül nem tudom összehasonlítani őket, de a feltett képek meggyőzőeknek tűnnek és arra hajlítanak, hogy utánna járjak a dolognak. Sajnos a Pseudolobiviáimnál az idők során többes táblacsere is történt, így lehetséges a névhiba. Ha sikerül pontosítani, javítok.

alias: garas

Dósa Béla képe

Az illatáról is szót kell ejteni.Az üvegház ajtajának kinyitásánál már biztos vagyok benne,hogy virágzik az E.eyriesii vagy E.oxygona. Az intenzív kellemes édeskés illatuk betölti az üvegházat.
Az ide sorolt (Nálam maradtak) Pseudolobiviákra ez már kevésbé jellemző.

Még egy érdekes megfigyelés ezek " tudnak" egymásról!(mondjátok,hogy csak képzelgek)
Eléggé nagy üvegházamban különböző helyeken lévő példányok a bimbó fejlettségével bevárják egymást és szinte biztos,hogy egy hajnalon nyílnak.

Igazad van Béla. Nálam ugyan szabadtérben vannak, így a finom illatuk nekem kevésbé feltűnő, ezért is köszönöm a kiegészítést.
A második megjegyzésedre is lesz bizonyítékom, most hajrázik pár bimbó, remélem összeérnek.

alias: garas

Göllei Margit képe

Nagyon szépek a virágok. Öröm volt nézni őket. Mennyi idő az amíg abból a kis picike "pamacsból" virág lesz kb?
Az enyém itt tart, és kíváncsian várom, hogy mi lesz Smile 2
Egyébként ha jól tudom Echinopsis eyriesii ugye?

Az elmúlt napokban három Echinopsis eyriesii növényem négy virágának fejlődését volt alkalmam megfigyelni. Ezek is egy időben nyíltak, mert én is vallom, hogy ezek a fajok tudnak egymásról és összebeszélnek. Talán nem csak a látvány kedvéért.

alias: garas

Dr. Gyúró Zoltán képe

Echinopsis chamaecereus könnyen hibridizáló, számtalan változatát hozták létre. Ez az alapfajhoz képest nagyobb és piros virággal rendelkezik, szártagjai nagyobb átmérőjűek.
Sajnos látható, hogy erősen parásodik a növény, ami a takácsatka fertőzés jele.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Ez a (korábbi nevén Chamaecereus silvestrii, sőt Lobivia sylvestrii) faj könnyen keresztezhető. A nemesítések eredményeként a piros mellett narancs, sárga, sőt rózsaszín és fehér virágú változatát is létrehozták. Nekem az alábbi színekben virágzott. (Sajnos fehérem és rózsaszínem nincs).
Az utolsó, lilás-piros virágú Chamaeolobivia néven van táblázva, ami a hibridizációról árulkodik. Nem csak nevében, hanem vaskosabb (nem 'földimogyorószerű') szárában és kevésbé sarjképző hajlamában is eltér az alapfajtól.

alias: garas

Ezekről a képekről a rövidcsövű harsány színű tölcsérvirágok, a körkörös porzószálak és a sötét virágtorok alapján minden genetikai besorolás ellenére azért ordít, hogy ez bizony Lobivia. Genetikusok óH!

alias: garas

Göllei Margit képe

Azt szeretném megkérdezni, hogy miért van az hogy a szépen bimbózó echinopsis-om egyszer csak ledobta a nagyra nőtt bimbót?? Nem tudom mennyi idő kellett volna még, de már nemsokára kinyílt volna. Alig vártam :(
Ekkora volt, ezt ma fényképeztem. Később kimentem megnézni és már nem volt rajta.

Göllei Margit képe

Ugyanúgy öntöztem ahogy máskor is megvártam mig kiszárad a földlabda és akkor öntöztem.
Vagy másképp kellett volna?
Viszont mozgattam sajnos, mert nem akartam hogy megázzon és be szoktam vinni őket egy esővédett helyre, oda viszont nem süt a nap, legalábbis nem annyi napsütést kap ott. Mit csináljak másképp legközelebb, mert ha jól látom mintha kezdene megint jönni egy. Az nagyon jó lenne.

Dr. Gyúró Zoltán képe

A cserép mozgatása és az ezzel járó változó napfény energia okozhatta a bimbó lehullását.
Legközelebb védettebb helyen legyen a növény és ha már mozgatni kell, akkor figyelni kell arra, hogy a virágot/bimbót ugyanonnan érje a napfény.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Maglistánk 2023-as bővülése 2023.01.30-01:22
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 12 2023.01.26-22:16
Dr. Gyúró Zoltán
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka