Cleistocactus és csöves társai

Fórum: yy

A jellegzetes virágú nemzetség többnyire nyár elejétől hozza nevében is jelzett zárt csöves, színpompás virágait.Virága tipikus C. smaragdiflorus zártcsöves virág. A spanyol Pinya de Rosa kertből származó növény jóval megelőzve társait, idén már április végétől virágzik. A virág fejlettségi állapotát színváltozása is jelzi.

A típusnövény areoláin még csak kis virágkezdemények sorakoznak.

alias: garas

Dr. Gyúró Zoltán képe

A Cleistocactus strausii őshonos Bolívia Chuquisaca, Santa Cruz, Tarija és Argentína Jujuy, Salta tartományokban a magas hegyi régiókban 3000 m felett.

Karcsú, egyenes, szürke-zöld színű oszlopkaktusz, magassága elérheti a 3 m-t, átmérője viszont csak kb. 6 cm. Mintegy 25 bordás, sűrűn borított areolával, a tövispárna négy halványsárga középtövisből áll, melyek legfeljebb 2 cm hosszúak és 30-40 rövidebb fehér peremtövisből állnak.

Jó vízelvezetésű talajt, erős napfényt, de nem magas hőmérséklettel igényel. Fagytűrése -10 °C. A természetes élőhelyén nyáron kap csapadékot, télen szinte semmit. A kultúrában a téli öntözés gyakran gyökérrothadást okoz.

A több mint 45 cm magas kaktuszok kedvező tartás esetén nyár végén hozzák mélyvörös, bordó, 8-9 cm hosszú, zöld bibés virágaikat, melyek vízszintesen állnak ki a hajtáscsúcs közeli növényi testből. A Cleistocactus nemzetség többi tagjához hasonlóan a virágok alig nyitottak, csak a bibeszál és a porzó nyúlik ki.
(forrás: Wikipédia)

Fagytűrését tesztelem ebben a topikban.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

A C. ferrarinál jóval később, május végétől kezdtek kifejlődni a Cleistocactu smaragdiflorus virágcsövei. A fejlődésük során szinte a szivárvány minden színében pompáznak. Rendre: zöld-sárga-narancs-lila-piros-bordó. Érdekes, hogy korral a virág felső vége elveszti e sokszínűségét és sötétpiros, csaknem bordó-fekete színt vesz fel.
A C. ferrarinál közel kétszer hosszabb (6 cm) virágcső itt sem nyílik ki teljesen.

alias: garas

A meleg idő hatására a virágzás végére azért mégis kinyílik a cső végi sziromkoszorú és tovább tart a színvarázslat.
A közelfelvételen jól látszik, hogy a piros szárú porzók lilás-piros portokokat tartanak. A virágszirom vége ekkorra már egyre sötétedő olajzöldre vált.

alias: garas

A bő virágzás eredményeként egy hónappal később már szépen gömbölyödik a növény szárán ülő magház, mely kortól függően a piros szín változatain megy át.
Ugyanakkor a növény oldalán újabb bimbóképződmény is megjelenik, mintha folyton virágzó fajjal állnánk szemben.

alias: garas

Vélhetően éjszakai rovar, esetleg szender beporzás volt. Szabadban tartva több virág is magot fogott. Ebben az időben nem virágzott más Cleistocactusom. Adenium volt még a közelében, amit előszeretettel keresnek fel a kacsafarkú szenderek.

alias: garas

Ez a hálásan virágzó Cleistocactus samaipatanus szinonimaként Borzicactus, illetve Bolivicereus samaipatanus néven is megtalálható a gyűjteményekben. A kezdetben felálló világoszöld oszlopok csoportja szép színhatást mutat. A szárak később meghajolnak és tovább növekedve a hajtásvég visszahajlik. Itt jelennek meg - sokszor csoportosan - a nemzetségre jellemző csöves virágok. Színük élénk rózsapiros, lilás árnyalatú porzókkal. Az S alakban hajlott zygomorf csövek oldala finom fehér szőrökkel díszített. Így virágzáskor a növény még látványosabb hatást kelt.
Eredetileg nyár közepétől virágzik, de a fővirágzási időt idén nem tudtam megörökíteni. Most késő ősszel a telelőbe behozva nyitott ki néhány késői bimbót, de a virágcső már rövidebben fejlődött ki rajta.

alias: garas

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2023) 3 2023.03.11-20:02
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 13 2023.03.10-22:42
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2022) 11 2023.03.01-12:29
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Maglistánk 2023-as bővülése 1 2023.02.11-09:14
Dr. Gyúró Zoltán
Siposné Szilágy... Kert Echinocereus 5 2023.02.10-22:16
Füleki József
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor