Tavaszváró Kiállítás Érden 2011.

Az idei év első kiállítása Érden a szokásos helyen, a Szepes Gyula Művelődési Központban került megrendezésre 2011. március 19-20-án.
Sok egyeztetés, szervezés után pénteken megkezdődhetett a kétkezi munka és elkezdtük összegyűjteni a kiállításra szánt növényeket. Végigházaltuk Érdet, hogy ezzel is segítséget tudjunk nyújtani azoknak a kiállítóknak, akik önerőből a nehéz növényeket nem tudják emelgetni, szállítani. Gyűltek a szebbnél szebb növények és a dekorációs anyagok is szép sorban megérkeztek a Művelődési Központ előtermébe. A munka, a "kaktuszkert" kialakítása ekkor vehette kezdetét. Helyére kerültek a dobozok, szőnyegek, tőzeggel szórtunk fel mindent, ahová azt előre elterveztük. A legmagasabb pontra felhelyeztük, a szimbolikus Astrophytum astriasból kinövő 40-es számot, ami a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete (MKOE) idén 40 éves születésnapjára utal. Sorban behelyeztük a termetes növényeket, amiket idén nem gyűjtők, hanem nemzetségek szerint rendeztünk el. Úgy gondoltuk, talán a látogató, könnyebben észreveheti a különböző növényekben a látszólagos hasonlóságot. Így alakulhattak ki a nemzetségszigetek, amelyek összképe talán egy kicsit mutatósabb volt, mint gyűjteményekként, a vegyes fajok együttese. Ezzel kialakult egy Astrophytum, Echinocactus, Ferocactus, Mammillaria, Notocactus, Weingartia és Aloe pozsgássziget. A 16 kiállítóval és 5 eladóval kezdetét vehette az idei év első kiállítása. Már csak a vendégek hiányoztak, akik szép számban el is jöttek. Szombaton érkezett két idős úr, kezükben az érdi újsággal, érdeklődtek.
- Megmutatná nekünk, hogy az ebben a lapban olvasott, könnyen tartható kaktuszok ( Echinopsis, Mammillaria, Gymnocalycium) hogyan is néznek ki, és hogy kinél tudnánk belőlük venni? Drága barátommal elhatároztuk, hogy kaktuszokat fogunk gyűjteni.
Mit is lehet erre mondani? Adjon nekik az Teremtő még sok szép, egészséges évet, hogy sokáig tudjanak gyönyörködni a kaktuszok szép virágaiban. Még fel sem ocsúdtam meglepetésemből, amikor egy másik bácsi is - kezében az érdi újsággal - közeledik felém.
- Segítene nekem? - kérdezi. Megmutatná ezeket a kaktuszokat - és rábök ujjával a fentebb említett szövegrészre.
- Tudja meghalt a feleségem és arra jutottam, hogy kaktuszokat szeretnék gyűjteni.
Amikor elment, néhány kis kaktusz boldog tulajdonosa volt. Mindeközben érkeztek szép számmal a gyermekrajzpályázatok is, amiket rögtön kihelyeztünk, hogy látogatóink láthassák, milyen ügyes gyerekek laknak Érden.
Vendégek jöttek mentek, közöttük néhány kaktuszos jó barát.
A nap fénypontja az idei év Anisits-díjasa, Szabó Imre volt - Mezőhegyesről - akinek itt, a kiállításon adhattuk át az elismerés díját. Meglátogatott minket Békefi József, az Egyesület elnöke, Kern Péterné, Izsai Tamás a Székesfehérvári Csoport titkára, a Katona házaspár, Judit és Zoltán Vértesszőlősről, Kajdacsi János, Lukoczki Zoltán, Nyúl Gábor, Tunkli Ákos, Tóth Béla.
Hamar eltelt ez a két nap, barátok közt gyorsan száll az idő. Azt hiszem, minden vendégünknek tetszett a kiállítás, ami arra ösztönöz minket, hogy a következőt még szebb, jobb, szervezettebb legyen.
Már csak a bontás maradt, ami nem túl hálás feladat, mégis minden érdi gyűjtő kivette részét a munkából. Szeretném is megragadni az alkalmat, hogy meg is köszönjem mindenkinek. Köszönöm a segítséget Ács Katának, Farkas Ottónénak(Évának), Libnárné Herczeg Ilonának, Molnár Veronikának, Takács Edénének (Anikónak), Gergely Attilának, Kiss Árminnak, Kiss Csabának, a Minda testvéreknek, Zoltánnak és Józsefnek. Továbbá köszönet illeti a Művelődési Központ segítségét és annak vezetését, Szedlacsek Emiliát.
Mindenkit visszavárunk a őszi rendezvényünkre is, bízom benne, hogy szebb idő és alkalmasabb időpont fogad akkor minden kaktuszokat szerető embert.

Sok sikert, szép kaktuszvirágzást kíván mindenkinek az
Érdi Kern Péter Kaktuszkör nevében
Jokhel Csaba ÉKPK titkár

yy
Címkék