Kern Péter emlékkiállítás Érden

A dr. Balázs Dénes (1924–1994) geográfus és földrajzi szakíró által 1983-ban alapított Magyar Földrajzi Múzeum (Pest megye, 2030 Érd, Budai út 4.) az Érdi Napok rendezvénysorozat keretein belül 2007. év végéig tartó emlékkiállítást szervezett. A „Kaktuszok nyomában Érdtől Mexikóig” című Kern Péter (1921–2003) emlékkiállítás hivatalos, ünnepélyes külsőségekkel 2007. szeptember 20-án 17 órakor nyílt meg.
A rendezvény a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete megalapítójának és első elnökének tiszteletére, halálának 4. évfordulójára állít emléket. E kulturális program külön hangsúlyt kapott a városvezetéstől azáltal is, hogy az ünnepi köszöntőt dr. Aradszki András, Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere mondta. Kiemelte, hogy a dinamikusan fejlődő város kulturális Képéletében a múzeum és annak rendezvényei – mint ez az emlékkiállítás is – fontos szerepet töltenek be. A Kern Péter tevékenységét méltató megnyitó beszédet dr. Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója mondta el. A mintegy 100 fő érdeklődőnek – a helyi TV és újság képviselői jelenlétében – bemutatta az MKOE részéről megjelent Libnárné Herczeg Ilonát (gazdasági felelős), Libnár Antalt (szakkönyvíró, kaktuszgyűjtő és utazótárs), Lukoczki Zoltánt (volt főtitkár) és Kiss Csabát (Kaktusz-Világ szerkesztő bizottsági tagot és felkért fotóst).
Az emlékbeszéd végén virágcsokorral köszöntötték a díszvendégként meghívott dr. Balázs Dénes valamint Kern Péter özvegyét. A rendezvény záróakkordjaként Kern Péter lánya, Zsuzsa vetítőképes előadást tartott a Mexikó-ban többször járt, és Dél-Amerikában valamint Kubában is megfordult utazó és kaktuszszakértő eredeti élőhelyi fényképfelvételeinek bemutatásával és naplójának ismertetésével.
Az alábbiakban közlök egy ismertető összefoglalót a megnyitó beszéd és az előadás során elhangzott életútból, mely a személyre szóló, az eseményhez méltó, dekoratív meghívó hátoldalán jelent meg:

Kern Péter (1921–2003)

Kaktuszspecialista, utazó

A lipcsei gyermekévek után Budapestre került Kern Péter, a budai várban lévő lakása erkélyén kezdett kaktuszokat gyűjteni. Egy életre szóló szenvedélyéhez hű társra talált Érden lakó feleségében, akinek révén városunk (akkor falu – a Szerk.) lakója lett. Érdi házuk kertjében hozta létre a tízezer darabosra gyarapodott kaktuszgyűjteményét. Építészmérnök végzettsége ellenére nemzetközileg elismert kaktuszgyűjtővé vált. Először létesített Magyarországon a II. világháború után, a pesterzsébeti „Csili” Művelődési Házban kaktuszgyűjtő szakkört. Az 1971. április 3-án általa alapított Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének alapító elnöke lett. Hosszú ideig szerkesztette a kaktusz témájú első hazai tudományos folyóiratot, a Kaktusz-Világot. 12 nyelvet sajátított el. Hazai és külföldi kaktuszgyűjtőkkel, szakértőkkel széleskörű kapcsolatokat épített ki. Tagja volt a Pozsgásnövények Tudományos Nemzetközi Szervezetének, az IOS-nak. Tekintélyét nagyrészt a külföldi gyűjtőútjainak köszönhette. Számos európai országon kívül eljutott Mexikóba, Kubába, Argentínába is. A kaktuszgyűjtők paradicsomának számító Mexikóban hat ízben járt. Szakkönyvtárában több nemzetközi hírű kaktuszos szakember dedikált kötete megtalálható (Georg Mettée, Walter Rausch, Jan Svoboda). Érdeklődése kiterjedt az indián kultúrák néprajzi tárgyaira is. Színes, derűs, agilis egyéniségével sok barátot szerzett magának és a kaktuszgyűjtés ügyének. Családtagjai folytatják gazdag szellemi öröksége gondozását.
A köszöntő, a megnyitó valamint az előadás előtt és után a résztvevők megtekinthették a kiállító teremben ízlésesen elhelyezett kaktuszokat, fotókat, könyveket, emléktárgyakat. Az emlékkiállítást a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították és2008. március 15-ig ingyenesen látogatható, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Kiss Csaba
2030 Érd, Koronafürt u. 6.

yy
Címkék