Kaktuszkiállítás Budakalászon

Azok a csodálatos pozsgások
A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete tavaly ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját, amelyről az egész esztendőt átfogó rendezvénysorozattal emlékezett meg. Az elmúlt 40 évben az alapító oklevélben ígért méltó módon tartotta össze és segítette a hazai kaktuszos életet. Szervezett formában támogatta az országszerte megalakult kaktuszkedvelő csoportokat, melyek révén működhet, mint országos egyesület. Egyik fő tevékenysége, hogy különleges szakmai előadásokat szervez, ahol alaposan és részletesen megismerkedhetünk egy távoli földrész szukkulens növényvilágával, azaz kaktusz vagy bármely más pozsgásnövény-nemzetség szakértőitől hallhatunk hasznos tanácsokat tartásukról, ápolásukról, sőt, szaporításukról is. Másik fő tevékenységi köre a szakirodalmi kiadványok megjelentetése és terjesztése. Minden évben hat alkalommal, 44 színes oldalon és kiváló minőségben adja ki a Kaktusz-Világ című ismeretterjesztő magazint. Több éve folyamatosan, évente 48 lappal (96 oldal) bővül a lefűzhető formátumban megjelenő Pozsgáslexikon. Ezekkel párhuzamosan egyesületi szerzők által kaktuszok és egyéb pozsgásnövények teljes részletességgel történő ismertetését bemutató szakmai könyvkiadásaival is segíti a kaktuszos társadalmat.
Az Egyesület egyes tagjai olyan feladatoknak is eleget tesznek, amikor a kaktuszok és egyéb pozsgásnövények alkalomszerű népszerűsítésére kérik fel őket. Így látszik körvonalazódni a budakalászi kiállítás is, melyen a növénykedvelők, főleg a kaktuszok és egyéb pozsgásnövények után érdeklődő kedves látogatók megtekinthetik pl. a kaktuszok egyedülállóan impozáns tövisezettsége által kialakult csodás szépségét, gyönyörködhetnek különleges és gazdag formavilágában. Ezeknek a növényeknek a leggazdagabb élőhelyei Kanada déli, az USA délnyugati és déli államaiban, továbbá Mexikóban, Bolíviában, Peruban, Paraguayban, Uruguayban, Brazíliában, Argentínában és Chile legdélebbi területein, sőt a karibi államokban és a kontinens közeli szigeteken vannak. Ezekben az országokban a legkülönbözőbb éghajlati viszonyok között élnek. Ismertek olyan kaktuszok, melyek a trópusi esőerdőkben érzik jól magukat (Rhipsalis, Hatiora, Epiphyllum nemzetségek), vannak, melyek kopár, kősivatagos területeken tenyésznek (Echinocactus, Mammillaria nemzetségek egyes fajai) vagy éjszaka fagyos hegyvidékeken, akár 3000 méter feletti magasságban is megtalálhatóak (Echinopsis, Opuntia nemzetségek néhány faja).
Kaktuszok mellett a kiállításon illetve a növényvásáron általában helyet kapnak az egyéb pozsgásnövények is. Ezeknek a növényeknek a Mekkája Afrika déli csücske és Madagaszkár. Bizonyára mindenki látott már Agave-kat, hallott az Aloe gyógyító erejéről, érezhette az elsőre orrunknak nem oly kellemes dögvirág „illatát”, vagy megcsodálhatott valamelyik sziklakertben különböző színű kristályvirágokat, vagy ahogyan egyre többen ismerik – „virágzó köveket”.
A Bromelia-k az amerikai kontinensen élnek. Megkapaszkodnak mindenben, ahol megfelelő az életkörülmény számukra. Így akár egy villanyvezetéken is, de kaktuszokon, fákon, sziklafalakon is találkozhatunk velük, ha életterük közelébe utazunk.Az Orchidea-félék a föld egyik legnagyobb növénycsaládja, több mint 25.000 képviselővel. Így nem csoda, hogy változatos és hosszan nyitva tartó virágaikkal, elkápráztatják az embert. Talán érdemes tudnunk, hogy hazánkban is élnek vadon e család képviselői.
A budakalászi falunapon – a növénybemutató keretén belül – ezekről a növényekről kaphatunk egy kis ízelítőt, megismerhetjük azt a néhány egyszerű ápolási szabályt, amitől növényeink évről évre boldogságot csalnak szívünkbe, amikor csodás virágaikkal lepnek meg minket egy nehéz, munkában töltött nap után. És nem utolsó sorban, ha valamelyik megtetszik, akár új gazdái is lehetünk nekik. Növénybarát nem élhet nélkülük, csak velük együtt!

Írta: Jokhel Csaba, az Érdi Kern Péter Kaktuszkör titkára
Kiegészítette és lektorálta: Kiss Csaba, a Kaktusz-Világ magazin szerkesztője

yy
Címkék