II. jubileumi kiállítás Érden

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját.

Ennek jegyében az év elejétől tartó jubileumi ünnepségsorozat az Érdi Kern Péter Kaktuszkör rendezvényével folytatódott szeptember 23-25-ike között. Az ÉKPK tagjai: Ács Kata, Molnár Veronika, Takács Edéné Anikó, Gergely Attila, Kiss Csaba, Minda Zoltán, a csoporttitkár Jokhel Csaba valamint mindenes segítőtársa, az MKOE gazdasági vezetője, Libnárné Herczeg Ilona, sőt, kedves látogatók, kiállítók: Herczeg István, Kolovics József és neje Erika, Halmi László, az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban építhették meg a kaktuszok és egyéb pozsgásnövények bemutatókertjét és képgalériáját, külön köszönet érte az intézmény igazgatónőjének, Szedlacsek Emíliának. Természetesen ez a bemutató növényvásárral egybekötött kiállítás is volt, ahol a leendő pozsgástulajdonosok ízelítőt kaphattak, hogy a szakszerűen ápolt kis növénykék idővel milyen nagyra és különlegesen szépre nőhetnek. A kaktuszkiállítás és –vásár jó alkalom, hogy az ifjú nemzedék is folytathassa a növénykultúra ápolását. Kedvcsinálónak a rajzpályázaton való részvétel is lehetőséget adott értékes, témának megfelelő jutalmakkal. Aki nem tudott eljönni, de szívesen érdeklődik e növények iránt, annak is lehetősége volt vagy lesz bepillantást nyerni a rendezvény hangulatából az érdi rádió és televízió, valamint az Érdi Újság jóvoltából, amiért hálás köszönetünket tolmácsoljuk.
A hivatalos megnyitó pénteken 10 órakor kezdődött. A rendezvényt dr. Nemes Lajos kertészmérnök, a Debreceni Botanikus Kert nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.
Dr. Nemes Lajos megnyitó beszéde:

Kedves Gyűjtőtársak, kedves Vendégek!
Ez évben rám bízta az Érdi Kaktuszkör vezetője, Jokhel Csaba ennek a gazdag és tanulságos kaktuszkiállításnak és -vásárnak a megnyitóját.
Engedjék meg nekem, hogy először azt a 12 kiállítót köszöntsem, akik a féltve őrzött különleges és értékes növényeiket egymásnak valamint a látogatóknak bemutatják. Köszöntöm továbbá a jelenlévő és az elkövetkező három nap alatt érkező kedves látogatókat, növénybarátokat, a kaktusz- és egyéb pozsgáskedvelőket. Ha végignézik ezt a kiállítást, észrevehetik e növények általános és szakosított módját. Mindezekkel kedvet kívánnak ébreszteni a kiállítók a leendő gyűjtő vendégekben, hogy ők is szeressék meg és gyűjtsék, gondozzák e növényeket. A kaktuszok sok örömet tudnak szerezni és okozni gondos gazdáiknak, ugyanakkor biológiai, kémiai, földrajzi ismeretek megszerzésére is késztetik vagy „kényszerítik” őket. Több száz éves múltra tekinthet vissza Magyarországon a kaktuszok gyűjtése. Az első magyar nyelvű irodalmi adatunk 1602-ből származik. Amikor az amerikai kontinensről a hajókereskedelem segítségével elterjedtek e különleges növények Európában, hamarosan felmerült a rendszerezésük szükségessége. Egészen napjainkig folytatódik ez a tudományos munka párhuzamosan nevelésük ismeretével. Ennek a munkának egyik eredménye az ÉKPK tagjainak növényismerete és az itt látható reprezentatív kiállítás, mely méltó a hagyományokhoz és a jubileumhoz, ugyanakkor az országban bárhol megállná a helyét a legjobbak között.
Én hálásan megköszönöm a Kaktuszkör minden tagjának a munkáját, különösen Libnárné Herceg Ilonának sokoldalú tevékenységét és Jokhel Csabának az agilitását, nem kis részben nekik köszönhetjük, hogy megvalósult ez a gazdag és gondosan megszervezett kiállítás, amelyet e gondolatok megosztása után a nagyközönség számára hivatalosan is megnyitom.

Jokhel Csaba, az ÉKPK titkára minden tag nevében köszönetét fejezi ki dr. Nemes Lajos Úrnak, hogy a felkérést elfogadva, méltató szavaival hozzájárult a kaktuszkiállítás és –vásár sikeres megrendezéséhez.

Kiss Csaba
2011. szeptember 25.

yy
Címkék