A 23. érdi kaktuszkiállítás és -vásár

Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör rendezésében a 23. hagyományos kaktuszkiállítás és –vásár zajlott le a Szepes Gyula Művelődési Központ aulájában. Bátran állíthatom, hogy az érdi kiállítások eddigi történetében a legszervezettebb előkészületek folytak a magnyitás pillanatáig. Kiss Ármin körtagunk megtervezte a plakátunkat, amelyet Békefi József MKOE elnök közreműködésével időben, pontosan megkaptunk. Sikeres egyeztetés után Bálint Edit az Érdi Újság munkatársnője készített velünk egy riportot, amelyből közel egész oldalas, kaktuszképekkel illusztrált cikk kerekedett ki. Idei debütálásként – Izsay Tamás bátorítására – két előadást szerveztünk a kaktuszok után érdeklődő , így az alkalmat kihasználva a kiállításra érkező vendégek részére. A rendezvényt dr. Solti Ádám, a Kaktusz-Világ főszerkesztője nyitotta meg az alábbi beszéddel.

Tisztelt érdeklődők, kedves kaktuszkedvelő Barátaim!

Az idei év, a hosszúra nyúlt téllel, különös volt. Az elkésett tavaszt bizony növényeink is megérezhették, a hosszú szürkeség után csak lassan térnek magukhoz – de örömünkre szolgáljon –, hogy az idei országos börzék sorában az első, az érdi Kaktuszkiállítás idejére az első példányok már virágaikat bontogatják. Apropó, érdi kiállítás – és Érd. Álljunk meg egy pillanatra Érd városánál. Nem tudom, hogy vajon az elhelyezkedése, a mikroklímája, vagy talán az itt élő emberek maguk teszik azzá, de Érd városa a hazai kaktuszos élet egyik meghatározója, úgy is mondhatnám, zászlós hajója lett – ezt a szintén érdi Kern Péter, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének alapító elnöke, és az Érdi Kern Péter Kaktuszkör névadója, az egyesület megalapításakor, 42 évvel ezelőtt nem is sejthette. Azt mondtam, Érd híres a kaktuszairól: erről magunk is megbizonyosodhatunk, akár az utcákat járva. A kertekben rengeteg helyen láthatunk a jó időben kint ’nyaraló’ kaktuszokat kertekben, avagy télálló sziklakerti gyűjteményekkel a házak előtt, hirdetve, hogy kaktuszkedvelő emberek lakják e helyet. Megbizonyosodhatunk róla éppen most is, végignézve e gazdag és nívós kiállítási anyagon, és az eladásra kínált portékákon. Kívánom, hogy mindenki kedvére válogathasson, és találja meg most itt gyűjteménye leendő, még hiányzó darabjait. Egy dolgot azonban ne feledjünk, amikor kaktuszokat vásárolunk. Tartsuk szemünk előtt mindig Szabó Dezső szavait: a kaktuszok a „fény gyermekei” – ahhoz, hogy gyűjteményünkben jól érezzék magukat, a megfelelő mennyiségű fény biztosítása alapvető fontosságú számukra. Figyeljünk hát erre nagyon, hiszen mindig egy-egy élőlényt tartunk a kezünkben!
Kellemes időtöltést, tartalmas előadásokat, és jó ’kaktuszozást’ kívánok Mindenkinek!Ádám megnyitóját követően, Kádár I. Csaba kíséretében elutazhattunk Brazíliába és Paraguay-ba, ahol nemcsak kaktuszokat láthatott a nagyérdemű közönség, hanem mókás történeteken mulathattunk, csodaszép helyszínekben gyönyörködhettünk. Az előadás végén Csaba felajánlásaként kisorsoltunk az előadáson részvevők között néhány Notocactus-t, és hogy az ünnepi hangulatot Kádár I. Csaba tovább fokozza, felköszöntötte születésnapja alkalmából Szabó Róbertet, aki a Notocactus nemzetség szeretetével és annak folyamatos népszerűsítésével vívta ki Csaba elismerését.
Vendégeink még fel sem ébredhettek az előadás csodaszép tájainak elképesztő varázsából, máris egy újabb meglepetésben lehetett részük, amikor terített asztalon lila-, vagy medvehagymás házi zsíroskenyér mellett egy kis tequila is várta a nagy utazókat. Az Agave pozsgásból készült tradicionális nedűt Kiss Csaba ajánlotta fel.
A zsíroskenyér ugyan finom, ám néhányan mégis inkább a hazai ételeket részesítették előnyben, így egy kissé hosszúra nyúlt ebédszünet után Füleki József vallott színt nekünk, hogy Ő miért is szereti a Mammillaria-kat. Józsitól megszokottan szebbnél szebb Mammillaria-s képekkel készült, amelyekhez szívből szóló szeretetével mindegyikhez hozzáfűzött valamilyen fontos, és hasznos információt. Az előadás végén itt is tombolanövény várta a szerencsés nyertest, aki boldogan újságolta nekem, hogy mennyire örül ennek a kaktusznak.
Ez a nap ugyan gyorsan eltelt, de máris kezdetét vehette a másnapi gyerekmeglepetés, a trambulin összeszerelése, amit olyan gyorsan sikerült a helyére állítanunk, hogy a
Művelődési Központ oldalában található kaktuszkertet is bőven volt időnk kigyomlálni. A további felügyeletet a trambulin tulajdonosa, Szigetvári Ferenc látta el, aki vasfegyelemmel és pedagógiai érzékkel irányította az ugrándozni szerető gyerekeket egy kis kaktusznézőbe, mert ugrálni nem akárhogyan lehetett – csakis ezután!.
Szeretném megköszönni Mindenkinek, aki segítséget nyújtott e méltán sikeres rendezvény lebonyolításában. Ősszel ismét ugyanitt találkozzunk!

Jokhel Csaba
ÉKPK titkár

yy
Címkék