rendszertan

Gymnocalycium (Mánfai Gy.)

A kaktusznemzetségről röviden

Ez a rövid ismertető a nemzetségről egy amatőr kaktuszgyűjtőnek az induláshoz teljes ismereteket ad. Igyekszünk az összeállítást sok fotóval illusztrálni, amely a fajazonosításhoz nyújt nagy segítséget. A fotó- és ismeretanyag folyamatos bővülésével egyre könnyebben igazodhatunk el a nemzetség növényei között, ugyanakkor reméljük, hogy ezzel együtt a nemzetség még népszerűbb lesz a kaktuszgyűjteményekben.

yy

Astrophytum

Etimológia

Az Astrophytum nemzetségnév az ógörög aster, astro- (csillag) és a phyton, -phyto (növény) szavak összevonásából és latinosított változatából keletkezett, vagyis a jelentése csillagnövény. Ebben az esetben a csillag nem az égitestre, hanem a tengericsillag - mint állat - felülnézeti alakjára utal.

yy

Ferocactus

E nemzetséghez tartozó kaktuszok bizonyítottan nagyon idős kort, akár több száz évet is megérhetnek. Feltűnő morfológiai tulajdonságaik alkalmassá teszik ezeket a kaktuszokat az extrém környezetben lehetséges életre. A hordókaktusz nemzetség fajai jellemzően magánosak, elágazásmentesek, de idősebb korban a F. glaucescens és a F. pilosus hajlamos sarjnevelésre, és vannak közöttük csoportosan növők, mint pl. a F. flavovirens, és a F. robustus, melyek akár 2 m átmérőjű telepeket is alkothatnak.

yy

Mammillaria

A Mammillaria nemzetségnév a latin mamilla (vagy mammilla) kifejezésből származik, ami magyarul kis emlőt, mellbimbót, bütyköt, dudort, tehát átvitt értelemben szemölcsöt, szemölcsöst jelent, utalva a kaktuszok testén (bordákon, bordák helyén) fejlődő kúpos, hengeres illetve szögletes kinövésekre.

yy

Oldalak

Feliratkozás RSS - rendszertan csatornájára