Teleltetés

Sokan nagyjából már tudják, hogy hogyan kell tartani a pozsgás növényeket a téli időszakban. Viszont előtte azt is tudni kell, hogy bizony ezek a növények néhány faj kivételével nem igazán szobanövények. Még nyáron sem valók íróasztalra, polcra, szekrényre és egyéb olyan helyre, ahol nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges feltételeket. Éppen ezért télen is más elhelyezést igényelnek, mint más növények.
A legideálisabb hely számukra természetesen egy télen is megfelelően fűthető üvegház. Itt hosszabb tenyészidőszakot is tudunk biztosítani számukra és mindig a lehető legtöbb fényt kapják. Akinek nincs üvegháza annak sem kell elkeserednie.
A fagyok előtt, körülbelül október, november hónapban kell őket a megfelelő telelőhelyre szállítanunk. A téli időszakban a legfontosabb a pihenés, megfelelő hőmérséklet biztosításával és az öntözés beszüntetésével. De miért is kell ezt tennünk és pihenést biztosítani? A válasz nagyon egyszerű: a kaktuszok és nagyon sok egyéb pozsgás növény természetes élőhelyén uralkodó éghajlatot nagyon leegyszerűsítve két részre oszthatjuk egy évben. Egy fejlődési időszakra, amikor a körülmények lehetővé teszik számukra a növekedést, virágzást mint például az eső, a megfelelő hőmérséklet. És egy kedvezőtlen időszakra, amikor például a szárazság vagy hideg miatt visszahúzódnak és az időt pihenéssel töltik. Ez a pihenési időszak az evolúció során fontossá vált, rögzült a növényekben. Például csak bizonyos hatások után fognak virágozni a következő tavasszal.
Talán erről most egyeseknek eszébe jut: ezért nem virágoznak a növényeim! Igazuk van, az évezredek alatt megtanult, beidegződött tulajdonságokat nem lehet megváltoztatni. A mi éghajlatunkon ráadásul a fény és a megfelelő meleg hiánya miatt is pihenésre kell kényszerítenünk növényeinket. A leghatásosabb ehhez a hőmérséklet, amelyen növekedésük leáll és a víz megvonása. Az öntözést teljesen be kell szüntetnünk, ugyanis a pihenés miatt növényeink nem használnak fel vizet és a hideg miatt a cserepek kiszáradása szinte nulla, ezért a penészedés, a gombák elszaporodása elpusztíthatja kaktuszainkat. Ha nem tudjuk az egyes fajok igényeit, akkor a 10°C a fajok nagy részének megfelelő.
A kevés kivételek közé tartoznak a fán lakó kaktuszok, például a közismert karácsonyi kaktusz és a hozzá hasonlók.
Számos kaktusz Brazíliából és a Kelet-Afrikából, Arábiából és egyéb melegebb helyről származó pozsgások. Ezeknek legalább 15-20 fokot kell biztosítanunk télen is.
A megfelelő hely nagyon sokféle lehet, de minden megfelel, ahol a szükséges feltételeket biztosítani tudjuk.
A hőmérsékleten kívül ilyen még a lehetőleg minél alacsonyabb páratartalom, a csepegő víz kizárása és a rágcsálók távol tartása. Ilyenek lehetnek megfelelő helyiségek a lakásban, pince, enyhén fűtött, üvegezett erkély, stb. A sötét az sem baj, mivel ilyenkor szinte csak lélegeznek nem létfontosságú a fény. Viszont tavasszal, úgy mint mi emberek, ők is csak fokozatos szoktatás, árnyékolás után tehetők ki a közvetlen napfényre. Ha ezt nem tesszük súlyos égési sérüléseket szenvednek és el is pusztulhatnak!
Ne feledjük, hogy csak akkor gyönyörködhetünk szép, egészséges, virágzó kaktuszokban ha megfelelően tartjuk őket!

Címkék

Címke