Október havi tennivalók

A 10. hónap általában a nyugalmi időszak kezdetét jelenti kaktuszaink számára. Általában az október eléggé csapadékos, igaz ez ősz dereka lévén nem meglepő. Éppen ezért kaktuszainkat védjük az ilyenkor már "felesleges" és gyakori csapadéktól. A most érkező nedvesség már nem szolgál előnyükre. Eljött a nyugalmi időszak kezdete. A csökkentett vízadagok és az alacsonyabb hőmérséklet hatására kaktuszaink folyamatosan nyugalmi állapotba kerülnek. Ha ilyenkor túl sok
nedvességet kapnak, akkor hamar rothadásnak indulhatnak. A kinti hőingadozásra és az utolsó napsugarakra viszont még szükségük van. Tehát ha nincs olyan helyünk, ahol a fényt megkapják, de a csapadékot nem (vagy netán, ha nem akarjuk őket jó időben kipakolni, esőben meg beszedni), akkor mindenképpen valami átlátszó, könnyen mobilizálható védőt érdemes készíteni. Ennek a feltételnek tökéletesen megfelel a fólia. Átlátszó anyaga átengedi a napsugarak jó részét, de megvéd az esőtől. Arról azért gondoskodjunk, hogy a tövisek ne szúrják ki a fóliát, illetve a fólia ne törje le a töviseket, a friss hajtásokat, sarjakat, esetleg a késői virágbimbókat. Ha már elázott növényeinket takarjuk le, az nem szerencsés, mert a fólia alatt a párában megtámadhatják őket a gombák, és lassabban is száradnak. Elázott növényeinket egy tiszta, száraz, szellőztethető helyre vigyük, ahol nem kapnak több csapadékot. Miután elkerültük az esőket, akkor már csak a fagyokra kell figyelni és időben beszedni növényeinket, illetve fóliasátorban vagy üvegházban fűteni. Mielőtt elküldenénk növénykéinket téli nyugovóra, érdemes átnézni mindet, hogy nincs-e rajtuk valami kártevő. Védekezzünk azonnal ellenük, mert a nyugalmi időszak alatt kedvükre garázdálkodhatnak! Az esetleg még most nyíló fajok egyedeit vigyük egy fűtetlen, de világos helységbe és még az őszi napsütésben gyönyörködhetünk virágaikban.

Ilyenek az Ariocarpus-ok, a Lithops-ok és a kristályvirágfélék nagy része, valamint a déli féltekéről származó kaktuszok közül a Neoporteria-k.

yy
Címkék