November havi tennivalók

Az év utolsó előtti hónapja - ami az ősz vége is egyben - szintén kaktuszaink nyugalmának előkészítéséről szól. Most már bármelyik napon lehet komolyabb fagy, így kedvenceinknek "menetkésznek" kell lenniük, hogy bármikor kényelmesen bepakolhassuk az előkészített védettebb helyre. Érdemes előre összekészíteni a növényeket úgy, ahogy a képeken látható. Egy mozdulattal mobilizálhatóak. Ha még mindig találunk növényeinken kártevőket, akkor védekezzünk ellenük akár manuálisan a kártevőt összenyomva, vagy valamilyen szerrel, pl. "VAPE GARDEN - FITO" pajzstetű elleni aerosollal. Ha
öntöznünk kell a szer bevitele miatt, akkor arra az időre míg a kaktusz földje újra kiszárad, vigyük enyhébb (10-15 Celsius fokos) helyre. A "telelő" helységet is érdemes kitakarítani. Pincében szükséges egy fertőtlenítés a gombák ellen, vagy a korhadó falevelek és egyéb hulladékok összeszedése ajánlatos (amin kártevők bújhattak meg). A fagytűrő és télálló fajokat a túlzott nedvesség ellen védjük, különösen a "csak" fagytűrőeket. Nézzük át gyűjteményünket és a beteg vagy elpusztult egyedeket különítsük el, ha még érdemes, azonnal kezeljük a betegségüket, vagy semmisítsük meg. Ezeket a teljes gyógyulásig ne teleltessük együtt az egészségesekkel. A teleltető helyiség, üvegház hőmérsékletét automatizáljuk 7 Celsius fok körül és több ponton mérjük a hőmérsékletet, hogy szükség esetén korrigálhassunk.
A még ilyenkor is virágzókat melegebb helyen óvatosan öntözhetjük is. A karácsonyi kaktuszt (Schlumbergera truncata) ilyenkor ne öntözzük addig, amíg meg nem jelennek rajta a bimbók. Ha látjuk a bimbókat, vigyük be a már fűtött lakásba és egy félárnyékos, nem bolygatott helyen elkezd virágozni. A virágzás alatt nyugodtan öntözhetjük, és ha 2-3 éve nem ültettük át, tápoldatozhatjuk is mértékkel.

yy
Címkék