Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben (2019 ősz)Brazília szukkulens növényvilága
Brazília Dél-Amerika legnagyobb országa területe területe majdnem akkora mint egész Európa. Az országról mindenkinek az Amazonas, a forró, párás és misztikumokkal teli veszélyeztetett esőerdeinek képe jelenik meg trópusi növényekkel, liánokkal, majmokkal, óriás arapapagájokkal és még ma is alig ismert indián törzsekkel, a mindenki által ismert, a földünk tüdejét veszélyeztető brazíliai erdőirtásokkal.
Az őszi kaktusz kiállításunkon mi viszont Brazília egy teljesen más, alig ismert arcát szeretnénk bemutatni, mégpedig az ország keleti és déli részén élő szárazságtűrő szukkulensek világát. Az ország ezen részén kiterjedt sziklás fennsíkokkal szubtrópusi erdőket, Rio Grande do Sul államában pedig időszakosan száraz pampákat találunk.
Az itt élő kaktusz- és egyéb pozsgásfajok gyönyörű virágaikkal, szép formáikkal valóban élő ékszerek. A kaktuszfajok több nemzetsége honos Brazíliában mint például a gömbalakú Notocactus-ok, Melocactus-ok és az oszlopos, gyakran faméretű Cereus-ok, Pilosocereus-ok. Előbbiek gyönyörű virágaikkal és szőrpamacs sapkáikkal utóbbiak oszlopos formáikkal és gyakran kékes testszínükkel díszítenek, a cserjéken és fákon epifiton kaktuszok és Tillandsia-k tenyésznek, a talajon és a fatörzseken pedig díszes broméliák, a Cryptanthus-ok, Neoregelia-k és Aechmea-k éldegélnek igen színes és díszes felleveleikkel.
Kiállításunkon láthatóak lesznek a csak Brazíliában honos gömb- és oszlopkaktuszok, a fákon élő vesszőkaktuszok, a díszes fellevelű broméliák és érdekes, az élőhelyükön már alig látható Tillandsia-k.
Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgásritkaság Közép-Amerika és Afrika egzotikus tájairól.
Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket!
A kiállítás szeptember 13-15-én az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg 9 és 17 óra között.

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2019. szeptember 13-14-15.

Nyitva tartás: 9.00-17.00-ig

Programok:
2019. szeptember 12. csütörtök:

 • 9 órától a kiállítás építése, kiállítási anyag berendezése, árusítóhelyek elfoglalása
  Várjuk tenni akaró tagtársainkat!
Kedves Tagok és Növényszeretők!
Várjuk jelentkezéseteket a kiállításunkra kiállítóként és/vagy árusítóként!
Jelentkezni lehet Ötvös Dénesnél (+36 20 9494-650, otvos.denes.73@gmail.com).

2019. szeptember 13. péntek:

 • 9 óra: a kiállítás és vásár kezdete

2019. szeptember 14. szombat:

 • 8 és 9 óra között a kiállított gyűjtemények zsűrizése.
 • 10 órakor a kiállítást megnyitja ifj. Papp László botanikus.
 • Az ünnepélyes megnyitóval együtt a díjátadás, emléklapok átadása
 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

2019. szeptember 15. vasárnap:

 • 10-16 óra között gyermek kézműves foglalkoztató és gyermekmegőrző lesz szakképzett pedagógussal, és így a szülők gondtalanul belemerülhetnek a növényszépségek nézelődésébe.

Az MKOE vezetősége mindenkit szeretettel vár programjainkra!

Jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 600 Ft/fő
 • Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft
yy