Kaktuszok fóliasátorban

Kaktusz-Világ
Kivonat

Gonda István gyűjtőtárs írása ösztönzött arra, hogy egy cikk keretében én is foglalkozzam a "fóliasátras" kaktusztartással. 1992-ben építettem meg első fóliasátramat, mely már kifejezetten a kaktuszoknak készült. Előtte sokáig tervezgettem, hogy végül is mit építsek. Sokak tanácsára az üvegház is szóba került, de ezt elvetettem, ugyanis egy gyorsan felépíthető-szétszedhető "mobil", olcsó megoldást szerettem volna. az anyagi okokon kívül mást is szem előtt tartottam. Köztudott, hogy a fólia - az üveggel ellentétben - átengedi az UV sugarakat is. Ez a magyar gyűjtőknek különösen fontos, mivel az ország tengerszint feletti magassága igen alacsony, a kaktuszfajok túlnyomó többsége pedig nagyon magasan - sokszor 2000 m körül - él. Így a hazai gyűjtők a megnövekedett UV-szint esetén sem tudják annyi fénnyel ellátni kedvenceiket, mint amennyihez azok élőhelyükön hozzájutnak.
Azóta sem bántam meg, hogy emellett döntöttem. Az évek során persze a kezdeti viszonylag primitív szerkezetet folyamatosan "tökéletesítettem". A szerkezeti tartóelemek fából készültek. Ennek az a hátránya, hogy a nedvességnek kitett helyeken gyorsan elpusztul. De tapasztalatom szerint ezt ellensúlyozzák előnyei. Olcsó, gyorsan, egyszerű eszközökkel megmunkálható és összeszerelhető. Persze mellette szólt még az is, hogy rendelkezésemre állt egy csomó hulladék faáru. Fóliasátram hosszúsága 4 m, szélessége 2 m. Először három tartóoszlopot ástam le kb. 40-50 cm-re a földbe. Ezekre vízszintesen egy tetőléc került. Ez tartotta a meghajlított műanyag csövekből álló vázat (1. ábra).
Kétoldalt műanyag madzaggal feszítettem ki a csöveket, ezzel kész is volt a váz. Erre került a fólia, körben pedig leástam a földbe...


1. ábra
Címkék

Címke

Szerző