Új kaktuszfajok

Varga Zoltán képe
Fórum:

Átböngésztem a fórum szerkezetét és ilyen témát nem találtam, pedig az utóbbi időben különösen aktuális lenne. Lassan nem múlik el év új kaktuszfaj leírása nélkül, pedig szerintem sokan már azt hitték, hogy nincs új a nap alatt. Hogy mennyire van még, azt itt lehetne megvitatni.

Nem csak a leges-legújabb taxonokra gondolok, mert ahogy több idősebb gyűjtővel beszélgettem, van akinek még a 2000 körüli leírások is újak voltak...

Megpróbálom összeszedni az "új" fajokat, lesz amit már leírtak lassan egy évtizede is, itthon mégsem elterjedt.


Varga Zoltán képe

Számomra talán az egyik legmeglepőbb új faj, az Aztekium nemzetséget trióvá bővitő Aztekium valdezii volt. Mario Alberto Valdéz Marroquín fedezte fel, egy terepkutatás során, amikor új Aztekium ritterii számára alkalmas lelőhelyeken végezett terepkutatást. A felfedezést hamar leírás követte 2013-ban. Az új faj hamar ismertté vált az egész világon és csillagászati összegekért cserélt gazdát az élőhelyről illegálisan begyűjtőtt növényanyag. A fekete piaci ára még ma is igen magas, de már termesztésből származó kis egyedek is fellelhetők, főleg a cseh kínálatban, valamivel mérsékeltebb áron. Hatalmas botrány tört ki az elején, mikor a mexikói felfedezők/leírók megtudták, hogy Csehországban csak úgy adják-veszik az importált példányokat, igen jelentős összegekért.
A leírást követően szinte azonnal (vagy pár hónap késéssel) lehetett látni cseh weboldalakon élőhelyi felvételeket is, amit már magánexpedíciók készítettek. Nem rég lengyel, német és japán/thaiföldi terepkutatók is ráakadtak a lelőhelyre, így várhatóan pár éven belül jelentősen csökkeni fog a kereskedelmi forgalomban kapható magok/növények ára.
Térjünk vissza magához a növényhez. Kb. úgy fest, mint az Aztekium ritterii és a hintonii hibridje. Testének mérete inkább a ritterrii mérettartományában mozog, viszont néha egész telepeket képez. Bordái az 5-ös számjegyet követik, és nincsenek köztes mellékbordái - ami inkább hintonii fajibélyeg, teste sem annyira ráncos, mint a ritterii-é. Virága tipikus Aztekium virág, alakját és méretét tekintve. A színe viszont újfent a két faj között, torka fehér - akár a ritterii virága, de a lepellevelek kifelé lilák/magenta színűek, mint a hintonii-é. Élőhelye inkább a ritterii lelőhelyeire hasonlít, meredek kanyonfalak. Élőhelye a mexikói Sierra Madre Oriental hegység Nuevo León államban, pontos elterjedéséről csak feltételezések vannak, akik tudják pontosan, azok (anyagi/fajvédelmi okokból is) mélyen hallgatnak. Nem kell túl sok ész viszont ahhoz, hogy rájöjjünk a terület a Rayones-völgy-től délre és La Ascension-tól északra van. A leírások szerint jelenleg 5 populációja ismert, amit a helyi lakosok már régóta tudnak, és a növényt néha gyógyászati célokra is felhasználják (fájdalomcsillapító).
Nagyon érdekes törpe kaktusz, tartása megegyezik az Aztekium nemzetség többi fajával, oltással nagyon jól szaporítható. Magról való neveléséhez sok türelem kell, hasonoló a nemzetség többi tagjához. Magról feltehetően egy évtized alatt fordul virágzóra.

Varga Zoltán képe

Helló!

Elrohant hamar az a közel 2,5 év mióta ezt a postot megírtam. Gondoltam nagyobb vízhangja lesz, de nem lett... meg már amúgy is minden a facebookon folyik, így ott postoltam a folytatásokat, illetve olvasható a Kaktusz-Világ 2017/1-es számában.
DE, a lényeg dióhéjban: 2015 őszén a cseheknél én is vettem három oltott példányt olcsón (200czk = 2400 huf/db). Aztán úgy döntöttem, hogy a következő mexikói utam során felkeresem én is a kis csapatommal. Így 2016-ban meglátogattuk a fajt az élőhelyen (már 2015-ben is próbálkoztunk, de akkor még nem tudtuk mire vállalkoztunk). Kalandos út volt, de nem untatlak a részletekkel, elég legyen annyi , hogy bent a hegyek között, mindentől távol, egész napos erőltetett gyalogtúra mindenen át egy kanyonban. Ott nőtt ahol korábban is sejtettem. Mi a leglátogatottabb populációt tekintettük meg, itt már lényegesen kevesebb növény van, de még mindig szép számmal találni.
Tartása megegyezik a többi Aztekium fajjal, félárnyékban is szépen elvan, talán valamivel vízigényesebb és kényesebb. Oltva semmilyen probléma nincs vele. Saját gyökéren vízáteresztő közeg fontos. Magról is szaporítható, de lassan nő, bár jóval gyorsabban, mint az A. ritterii. A többi fajtól eltérően ez idős korban erősen sarjad. Virága két színű, belül fehér kívül lilásrózsa, magenta. Szerintem a legnagyobb és legszebb virágú Aztekium faj. Úgy tapasztaltam, hogy erős nap hatására képes megégni. A természetes állományok erősen megtizedelődtek a sok terepi látogató nyomán, de a fajt nem fenyegeti kipusztulás, mert olyan meredek falakon nő, ahol soha nem fogják mindet elérni, valamint olyan tömegesen nő, hogy azt elképzelni sem tudja, aki nem volt ott, ez vontakozik a nemzetség összes tagjára is. Az utóbbi pár évben történt erős európai szaporításnak köszönhetően az élőhelyre helyezkedő nyomás is jelentősen csökkent. A virágos fotót pont ma készítettem.

Koszi ismételten. Nekem sikerült egy 6bordaju sarj-oltvanyt vennem, bár van képeid között is 6os elohelyi, de azert megis.. Remelem virág tipikus lesz. Smile 2
Viszont ha ez a topic nem megy, simán at lehetne vinni a kaktuszos témákhoz. Legalább lenne vmi az Aztekiumnal, en orulok h megtaláltam, de itt ujra elveszik majd idővel..