HUERNIA nemzetség

Fórum: yy

Az Asclepiadea család legnépesebb és egyben legváltozatosabb megjelenésű nemzetsége. Virágaik színe, változatos mintázata és szerkezete is sok meglepetést okoz. Ezért a gyűjtők is előszeretettel nevelik e sokszor hálásan virágzó növényeket.Kevésbé gyakori faj. Krém alapon bordón csíkos elegáns megjelenésű virága nyár közepétől nyílik. Elsőként őt teszem fel, mert rendhagyó módon már május végén kinyitotta első virágát. A tőközeli virágok fényképezése nem könnyű, mert a szártagok által közrefogva kellően védve vannak.

alias: garas

Ez egy viszonylag gyakori faj a gyűjteményekben. Hálásan virágzó növény. Bordó-pirosas, ötszögletű csészevirágai sokszor csoportosan nyílnak a csoportosan álló zöld szárak tövében.
Valójában vele kellett volna kezdenem, mert egy példánya már januárban is hozott virágot. De a fő virágzási ideje nyár közepétől késő őszig tart majd.
Csak a virág kinagyításakor figyeltem fel arra, hogy az ötágú virágszirom oldalaiba mintha "bele lenne harapva" :-)) Smile

alias: garas

Ezt a növényt eredetileg Huernia macrocarpa néven kaptam, de amikor virágot nyitott, örömmel tapasztaltam, hogy nem az eredeti mélybordó virágot látom, hanem egy halvány krém alapon sötét bordó mintázatú és közepű csészevirággal lepett meg. Korábban Huernia macrocarpa ssp. harerghensis néven szerepelt, de újabban az ethióp élőhelyére utaló fajnevet viseli.

alias: garas

A növény fajneve elárulja a virág formáját. A sötét tónusú viráglepel közepe harangszerűen torkollik. Viszonylag nagy, hullámos szegélyű bordón pöttyös virágai nyárvégétől nyílnak.
A virágot kinagyítva két dolog tűnik fel. Egyik a szirom kettős díszítése, a nagyobb piros foltok között az apró barna pontokkal. Ettől mintha bogarak mozognának a felületen.
A másik, a virág torkában a szaporítószervek körüli sötétbarna szőrök jelenléte. Újabb ravasz dögutánzási módok az utódnemzés, azaz a beporzás érdekében.

alias: garas

Köszönöm a segítséget!Nagyjából én is erre gondoltam,még ha bután is hangzik utólag ilyet írni,mivel itt volt a fórumban a Huernia macrocarpa,csak a virágszín nekem annyira elütött.Így hát jól jött a megerősítés,amit köszönök még egyszer!

Ennek és sok más fajnak a virágszíne sokszor változhat. Ez részben magának a növénynek jellemzője, de sokszor a tartási körülmények is befolyásolhatják. Arról nem beszélve, hogy a fénykép felvételi körülményei is okozhatnak színárnyalat eltérést. Alapjában bordó-piros virágok, mégis van eltérés e pár korábbi kép alapján is. Ezért egy faj meghatározásához önmagában a virágszín nem elég, más faji bélyegeket is figyelembe kell venni.

alias: garas

Az egyik legfeltűnőbb virágú dögvirág. (Bár ez sok hasonló növényre is elmondható.) A jellegzetes virágfelépítése egy műanyagszerűen fénylő gyűrű és körülötte a virágról virágra eltérő mintázatú zebracsíkos rajzolat. A gyűrű és a krém alapon futó csíkok vörösbarna színben fénylenek. Igazi rendcsillag. Virága így nagyon látványossá teszi ezt a népszerű, pompás növényt. Általában a nyár második felében hozza feltűnő, nagy virágait, de idén a tavaszias télelő épp karácsonyi ajándékként is megörvendeztetett egy szépen kinyílt virággal.

alias: garas

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 10 2022.11.07-09:16
Dr. Gyúró Zoltán
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka
Forrai Mercédesz Lobivia kaktuszt keresem, ebben a virágszìnben! 2022.06.09-23:31
Forrai Mercédesz
hornyaka minden rendben? mit tegyek? 4 2022.06.02-12:52
hornyaka
Mikolás Dóra Betegség 2 2022.05.01-00:12
Mikolás Dóra