Észak-amerikai élőhelyek 2014. májusán

Kerner Zoltán képe
Fórum: yy

Sziasztok!

2014 majusaban egy kozel 3 hetes ut soran sikerult tobb, eszak-amerikai elohelyet is felkeresnem. Az utvonal: San Antonio, Del Rio, Big Bend Nemzeti Park, Carlsbad, Guadalupe Mountains Nemzeti Park, El Paso, White Sands National Monument, Chiracahua National Monument, Tucson, Saguaro Nemzeti Park, Boyce-Thompson Arboretum, Payson, Meadview, Toroweap Point - Grand Canyon eszaki peremen, House Rock Valley, Marble Canyon, Four Corners.
Kepeket hamarosan teszek fel.


Varga Zoltán képe

Nagyon jó képek! Szinte érzem a napot és a légmozgást is a bőrömön Smile 2 Nem is tudtam hogy az Echinocactus texensis ennyire behúzódik! Csodálatos! Az Ancistrocactuson a termések mennyisége is figyelemre méltó.

Varga Zoltán képe

Tudtommal ugyan az a szabály, mint itthon: tilos. Smile 2 Persze a piroson sem szabad áthajtani, meg csúnyán sem illik beszélni, csalni és lopni sem szabad, stb Smile 2

A képen Sclerocactus (Ancistrocactus) termés látható. Ahogy elnézem van benne érett mag bőven. Meglepő, hogy élőhelyi termésekben milyen sok mag tud lenni. Én Ariocarpusoknál a 100 szemes terméseket sem találtam ritkának.

Kerner Zoltán képe

Sajnos megszakadt az internet kapcsolat tegnap, ezert a tovabbi kepeket nem tudtam mar feltolteni. Meg jelenleg sok szabadidom sincsen. De igyekszem majd. Tudom, hogy utoljara egy honapja posztoltam, de majd bepotolom. Keszul majd egy K-V iras is, de arra most tenyleg nincsen idom.
A kerdesedre a valasz: tilos elohelyi novenyek es magvak begyujtese. Raadasul a kepeim nagy resze is nemzeti parkokban es egyeb termeszetvedelmi teruleten keszultek.

Zoli

Varga Zoltán képe

Nagyon jó ilyen képeket nézegetni Smile 2 Köszönjük! Az Ariocarpus fissuratus pedig az egyik kedvencem Smile 2 Az első Ariocarpusom, amit saját lábon nevelek közel 15 éve, az is fissuratus. Pont úgy néz ki mint a képeiden, csak kicsit kisebb még. Pár száz km-rel délebbre már így festenek az Ariocarpus fissuratusok.

Varga Zoltán képe

Szerintem ez Echinomastus warnockii, az gyakoribb Texasban. A talán mariposensis délebbre nő Mexikóban Coahuilában Hipólito környékén találkoztunk vele. Jelenleg Sclerocactusokhoz sorolják őket (de ez már részletkérdés), én is még inkább Echinomastus néven tartom őket. Virággal együtt biztosabbat lehet mondani.

Varga Zoltán képe

Nagyon szépek! Szerintem jól azonosítottál minden fajt. Az Echinocereus russanthus-ról a közelebbi képen szereplőre elsőre majdnem azt mondtam, hogy a rhyolithensis. A második képet látva, már egyértelműen russanthus. Elég változékonynak tűnik. Az Echinocereus horizo gyönyörű, egyértelműen az északi alak, pont ez nő Mexikó északi részén is, mely idővel enyhén oszloposodik és erős tövisei vannak.

Varga Zoltán képe

Az első tényleg Cory vagy Escobaria macromeris. Nevezik ennek - is annak is. Az Echinocactus horizo olyan, mintha valami megrágta volna az oldalát. Vagy csak úgy tűnik? Mi Mexikóban találtunk olyan példányokat, amint belülről valamilyen hernyó rágott. Az Echinocereus chloranthus, mai néven viridiflorus ssp. cylindricus/chloranthus, azt hiszem. Véleményem szerint a russanthus és viridiflorus hibridje/átmeneti alak. Jó felvételek, mindig szeretek ilyen élőhelyi képeket nézegetni Smile 2 Köszi!
Ahogy elnézem, azért elég nagy szárazság volt.

Varga Zoltán képe

Továbbra is fantasztikus felvételek! Érdekes, hogy az Epitelantha micromeris mennyire északra felhúzódik és szép számban tenyészik is. Agave neomexicana - van pár magoncom, meglátjuk milyen lesz. Állítólag elég jó fagytűrő!

Kerner Zoltán képe

Nekem nagyon megtetszettek a micromerisek. Szerintem vedett helyen, szarazon telelteve enyhebb teleket kibirna otthon is. A Mesa Garden listaja szerint Belen kornyeken van a legeszakibb elohelye, ami innen meg joval eszakabra van. Rendeltem is belole magokat a napokban, de ugy remlik mintha mar probalkoztam volna ezekkel a magokkal korabban, de eredmeytelenul.

Zoli

Dr. Gyúró Zoltán képe

A kérdésem az, hogy ezek mind 2014. májusi felvételek, ahogy azt a fórumtéma címe is jelzi?
Én ezt a fórumtémát több fórumtémára bontottam volna téma v. élőhely szerint.
Ha viszont egy fórumtémához ragaszkodsz, akkor a hozzászólások címében tükrözném az adott témát v. élőhelyet.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

Ha megnézed ebből a fórumtémából megértheted ennek a fórumnak a logikáját.
Röviden:

  • Ide ebbe a fórumtémába csak az általad 2014 májusában készült élőhelyi felvételek kerülhetnek (ahogy a cím is leírja), vagyis a te v. más által készült más utazáson készült élőhelyi képeknek új fórumtémát kell nyitni;
  • A fórumtéma hozzászólásszálakra bomlik, vagyis az összetartozó kommentek egymás után következnek. Jelen esetben egy új hozzászólásszál egy új élőhelynél kezdődik. Az utazásod sorrendjében közlöd a képeket, de megteheted azt is, ha kihagytál egy képet és a megfelelő hozzászóláshoz szólsz, akkor a megfelelő helyen jelenik meg és nem az utolsó helyen dátum szerint.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Varga Zoltán képe

Nagyon jól néznek ki a viviparák, szinte vonzzák az ember tekintetét! Talán a radiosa változat lehet. Az Epi micromeris Belen környékéről tényleg elég strapabíró. Gyűjtőszáma SB1327. Keresztapámnál áttelet szabadban némi csapadékvédelem mellett. Én is vetettem tavaly, sajnos csak 3 növény lett belőle.

Varga Zoltán képe

Továbbra is fantasztikus képek! Az Echinomastus intertextus/dasyacanthus termései között volt már érett? Az Escobaria tuberculosa lesz, a sneedii karcsúbb és világosabb tövisei is vannak emlékeim szerint. Érdekes, hogy milyen magas a fű, Mexikóban mindent tarrá legeltettek. Bár mondjuk a Franklin Mts talán természetvédelmi terület és azért... Smile 2

Kerner Zoltán képe

Az Echinomastus termesei szerintem mar erettek voltak. A Franklin Mts. is termeszetvedelmi terulet. Iden a hegyseg nyugati oldalan talalhato Franklin Mts. State Park-ban jartam. 2008-ban jartam mar erre, de akkor csak a hegy del-keleti reszen tettem egy rovid turat. Viszont sok olyan novennyel talalkoztam itt, amivel a hegyseg masik oldalon nem es voltak olyan novenyek amellyekkel itt nem talalkoztam, de a masik reszen igen. Az altalam bejart ket terulet kozott talan, ha 10km lehet legvonalban.

Zoli

Oldalak

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 10 2022.11.07-09:16
Dr. Gyúró Zoltán
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka
Forrai Mercédesz Lobivia kaktuszt keresem, ebben a virágszìnben! 2022.06.09-23:31
Forrai Mercédesz
hornyaka minden rendben? mit tegyek? 4 2022.06.02-12:52
hornyaka
Mikolás Dóra Betegség 2 2022.05.01-00:12
Mikolás Dóra