Echinofossulocactus /Stenocactus/

Fórum: yy

Már március végétől tartósan nyílnak az Echinofossulocactusok is.
E Mexikóban élő gömbkaktusz nemzetség fajainak azonosítása közismerten nehéz. A nemzetséget már a 19. században leírták, de meglehetősen hosszú és nyakatekert nevezéktani történelme van. Jelenleg a nemzetség a Stenocactus nevet viseli, de a gyűjtők és forgalmazók körében sokszor ma is Echinofossulocactus néven szerepel.
Jellegzetes hosszanti csíkos virágai többnyire a lila minden árnyalatában jelennek meg, de ismert fehér, krémsárga, rózsaszín virágú fajuk is. Rövidebb-hosszabb, jellegzetes kardpenge alakú tövisei és a növénytest vékonybordás felülete teszi különlegessé e nemzetség tagjait.


Varga Zoltán képe

Helló!

Mexikói utam során több helyen is láttam Stenocactus-okat. Nekem az a első benyomásom volt, hogy mindenütt ugyanaz nő. Szerencsére elég sok felvételt készítettem róluk, annak ellenére, hogy nem ezekért mentem. Utólag végig gondolva készíthettem volna még többet...
Ránézésre nem sok eltérés volt köztük, annak ellenére, hogy nagy területet bejártunk. Négy államban is fotóztam őket. San Luis Potosí, Tamaulipas, Nuevo León és Zacatecas. Elvileg láthattunk volna Querétaro-ban is, de nem volt szerencsénk. A következő kommentekben egy kis képes bemutatót szeretnék tartani.
Az a véleményem, hogy az angol rendszerezőknek igazuk van, hogy a majd 30-50 fajnevet, ami ehhez a nemzetséghez le lett írva, 5-10 fajjá simán össze lehet gyúrni. Véleményemet fotókkal is alá tudom támasztani. Az élőhelyi megfigyeléseim alapján, a külön-külön populációk között van eltérés, de az adott populációkon belül is igen jelentős az egyedek közti eltérés. Ha több fotót készítettem volna, akkor még jobban látszik ez. Így csak azt tudom mondani, hogy higyjétek el Smile 2

Varga Zoltán képe

Az első találkozás a Stenocactus-okkal terepen. Tamaulipas állam Tula városa. Ide az Ariocarpus agavoides miatt látogattunk el. Találtunk még a közvetlen közelben: Coryhantha sp., Echinocactus ingens, horizonthalonius, Sclerocactus (Glandulicactus) uncinatus, Echinocereus pentalophus, stb. A terep egy domb oldala, kitett, erodált, kevés cserje, fűfélék. A talaj sárga agyagos és helyenként köves (mészkő). A bokrok alatti Stenok kövérebbek, a napon elég megviselteket is láttam, a többség erősen a talajba húzódott.
A képeken jól látszik, hogy a középtövisek hosszúsága változó. Ami állandó az a 3 középtövis és a két peremtövis. Ez alapján (a már nem érvényes) pentacanthus nevet lehetne neki adni szerintem. Véleményem szerint ahogy öregszik egy tő annál hosszabb középtöviseket fejleszt. Bár erre is van kivétel a képek alapján!

Varga Zoltán képe

Következő megállónk (ahol találtunk Stenocactus-okat is) a Nuevo León állam beli Doctor Arroyo-tól nyugatra adódott. Ide az Pelecyphora strobiliformis miatt jöttünk. Találtunk még: Thelocactus hexaedrophorus, conothelos (?), Mammillaria fajok, Ariocarpus retusus furfuraceus, Sclerocactus (Glandulicactus) uncinatus, Neolloydia conoidea, Echinocactus ingens, stb.
A terep egy alacsony mészköves, törmelékes felszínű domb, Dasylirion-okkal, Yukkákkal és alacsony Agavekkel benőve, rengeteg kaktusz volt, helyenként nem is lehetett úgy menni, hogy ne lépjünk rájuk!
Az itteni Stenok tövisei vagy hosszúak voltak, vagy rövidek. Középtöviseik száma ugyan úgy három, de a peremtövisek száma már sokkal több, olyan 5-7 körül mozgott. Az areola alsó felében álltak csak szét, mind lefele sugárirányban, vagy max vízszintes irányban. (180 fok a 360 ból).
A nevek kavalkádja közül a Stenocactus erectocentrus-t ajánlja a helyi szakirodalom. Nem látok nagy eltérést, megmondom őszintén.
Saját megfigyelésem szerint a Stenocactus-ok nem nyomultak be a Sierra Madre Oriental hegyláncaiban, megmaradtak a központi fennsíkon. Bár lehet csak nem néztünk körül elég alaposan.

Varga Zoltán képe

Doctor Arroyo-tól kb. 60km-re északkeletre volt a következő pont ahol láttunk Stenocactus-okat. Ejido Solado település mellett. Ide az állítólagos fehér virágú Echinocactus horizonthalonius miatt jöttünk (inkább halvány rózsaszín tapasztalatok alapján).
Déli kitettségű alacsony mészkődombok, ritkás cserjékkel - Larrea tridentata, ürömfélék. A felszín erősen köves. Ennek ellenére elég sok kaktusz nőtt, bár elszórva. Változatos Thelocactus bicolor, Echinocactus ingens, horizonthalonius, Ferocactus pilosus, Cylindropuntia, Mammillaria fajok, Echinocereus pectinatus és valami másik telepet képző faj (enneacanthus?), Neolloydia conoidea.
A növények kinézete alapján nem láttam nagy eltérést a doctor arroyoi populációtól. Viszont az én elképzelésem szerint ezekre a növényekre már tényleg azt mondanám, hogy Stenocactus erectocentrus. A tövisek száma és állása megyezik az előző dr arroyoival, csak tényleg "felállók", ja és nem volt rövid tövisű egyed. Ennek ellenére elég változatosak, a képek magukért beszélnek. Sok volt itt belőlük, nem győztem kattogtatni a gépemmel, olyan szépek voltak.

Varga Zoltán képe

Innen északabbra nem találkoztunk Stenocactus-okkal. Coahuila-ban sem láttunk, pedig szerinem volt alkalmas terep nekik, de lehet más kritérium hiányzott. Elvileg itt nő a Stenocactus multicostatus, bár a pontos lelőhelyén nem álltunk meg.
Legközelebb csak Zacatecas államban találkoztunk velük, ahova San Luis Potosí-ból ruccantunk át a Lophophora alberto-vojtechii vadászatának napján. San Tiburcio-tól kb. 25km-re keletre készültek a képek.
Alacsony lankás dombok, barnás kőzet, törmelékes felszín, szerintem ez is mészkő volt. Ritkás cserjés Larrea tridentata-val, Agavekkel. Ferocactus pilosus, Echinocactus ingens és horizonthalonius, Cylindropuntia, többfejű Ariocarpus retusus furfuraceus, Thelocactus bicolor, Mammillaria pottsii, egyéb fajok, Neolloydia conoidea.
Az itt növő Stenocactus talán a zacatacasensis, bár lehet csak bemagyarázom magamnak. Nagyon hasonlítanak a Stenocactus erectocentrus-ra amit láttunk. De lássuk a tényeket. Doctor Arroyo-tól 120km-re vagyunk nyugatra. Az itt növő Stenocactus-ok középtövise valahogy karcsúbb, vékonyabb, talán hosszabb is. Virágjuk hasonló. Talán a bordáik száma több, de ezt nehéz megítélni. Viszont a peremtövisek száma jóval több már, nem 5-7 darab, hanem 9-15 és nem csak félkör, hanem majdnem teljesen kör alakban is szétállnak az areolából (360 fok). Az is lehet, hogy ez egy átmenet a zacatecasensis és erectocentrus között. Hozzáteszem, hogy jelenleg mindkét név szinoníma.

Varga Zoltán képe

Visszafelé haladtunk délre. San Luis Potosí államban több helyen is láttunk Stenocactus-t. Az egyik Charco Blanco-tól délre 5km-re. Alacsony mészkőlejtő, fehér-szürke mészköves terep. Yuccak és száraz középmagas bozót, ritkás. Száraz volt minden, szürkeség. A kaktuszok is csak szenvedtek, Coryphantha és Cylindropuntia, Opuntia, Echinocereus pentalophus, Thelocactus hexaedrophorus. Kevés kaktusz nőtt a terepen. Amiért jöttünk az a Pelecyphora aselliformis volt. Egyetlen egy foltban nőtt csak, pedig nagy területet bejártunk. Azon az egy folton viszont rengeteg tenyészett, idősek, magoncok - minden. Valósággal beleolvadtak a környezetükbe és a talajba is mélyen behúzódtak. A talaj durván mészköves, de humuszos is, nagyon száraz, kietlen.
Az itt talált Stenocactus a pentacanthus-ra emlékeztetett leginkább, talán a tulai-akhoz tudnám hasonlítani (Tula innen 100km északkeletre). Három erős középtövis, két gyenge peremtövis. Sajnos csak egy példányt találtam.

Varga Zoltán képe

Az utolsó állomás ahol láttam Stenocactus-t. San Luis Potosí állam, a megegyező nevű fővárostól 15km-re északkeletre. Olyan terepen nőttek itt kaktuszok, amire azt hittem, hogy a közeli autópálya zöldsávjának rendszeres kaszálása (és erős taposása) miatt élő kaktusz nem maradt. De tévedtem (szerencsére)! Nőtt itt Pelecyphora aselliformis, Thelocactus hexaedrophorus, különféle Opuntia és Cylindropuntia fajok.
Alacsony mészkődomb teteje, köves, taposott, kemény felszín. Száraz fűfélékkel borítva.
Az itt talált Stenocactus nagyon hasonlított a charco blancoiakra, ezáltal a tulaikra is. Stenocactus pentacanthus néven lehetne nevezni. Minden jellemzője tipikus (3 erős tövis felül, 2 gyenge alul), itt is csak egy példányt találtam, bár nem kutattunk sokáig. Szerencsére ez éppen virágzott! A sok nap miatt teste vörösre váltott, ennek ellenére gyönyörű volt.

Dr. Gyúró Zoltán képe

A #242-#250 hozzászólások annyira szervesen összefüggő egységet képeznek, hogy mondhatjuk nem kapcsolódik ehhez a fórumtémához hiába ugyanaz a nemzetség. Önálló fórumtémát kellett volna nyitni neki akár ebben a Cactoideae-Cactae [észak-amerikai gömbkaktuszok] alfórumban v. inkább az Élőhely alfórumban, amire a jól megválasztott fórumtémacím segítségével a fórumot böngésző jóval könnyebben rátalálhat, mint itt eldugva.
Tehát, ha valaki élőhelyi leírásokat keres, akkor azokat érthető módon a megfelelő alfórumban kezdi.

Ez nem facebook, amibe minden egybe ömlesztett, nem v. nehezen visszakereshető, hanem minden tematikusan szigorúan kategorizált, mindennek megvan a helye.
Keresd vissza a Facebookon az 1 évvel ezelőtti hozzászólásod. Itt ha egy év múlva visszakeresnéd a jól megcímzett (mondjuk Stenocactus populációk Mexikóban) és a jó helyre beküldött (ez jelen esetben leginkább az Élőhely alfórum lett volna) fórumtémádat, azt akkor minden erőfeszítés nélkül seperc alatt megtalálnád és ez a lényeg, a visszakereshetőség.

Visszakanyarodva a hozzászólásokra: nagyon szép élőhelyi leírást olvashatunk és képeket láthatunk (a Kaktusz-Világban is megjelentethető színvonallal), gondolom nemcsak ez az egy nemzetség volt a fókuszban így várjuk a következő élménybeszámolókat, de már itt: http://kaktuszgyujtok.hu/forum/elohelyek

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

Erre nagyon jó példa a saját honlap v. blog címe.
Módosítsd az aláírásod a blog címére, amivel az itteni hozzászólásaid egyben blogod reklámjaivá válnak! Így több embert elérsz. Ez alapján megteheted: http://kaktuszgyujtok.hu/portalhasznalat/regisztracio-es-sajat-adatok-mo...

Egyelőre itt hagyom ezt a hozzászólásszálat.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Varga Zoltán képe

Akkor majd a Zoli által megadott helyre felteszek holnap délután egy Thelocactus-os különszámot. Itt majd a szakértelmedre is szükségem lesz, mert nem vagyok benne biztos, hogy minden Thelo fajt jól határoztam meg. Van róluk is párszáz kép, majd válogatok Smile 2

Szervusz Zoli!
Az elmúlt esős napokat kihasználva, térképpel felszerelkezve olvastam végig mexikói beszámolóidat. Mondhatom, nagy élmény volt.
Az E.fossulok-ról tudósítottakról igyekeztem magamnak összegzést megfogalmazni.
A leírtak szerint főleg a középső- keleti tartományok növényállománya került lencsevégre.
A 25. szélességi fok fölött nem találtatok Stenocactust. Bár nőnek északabbra is, nyilván ez nem volt az út része.
A leírtak és a remek képek alapján azt vontam le, hogy e fellelt taxonoknál keletről nyugatra nő a peremtövisek száma.
A takarásban lévők kiemelkedőbbek, zöldebbek, a kiálló középtöviseik szétállóbbak, míg a szabadon állók jobban védik a virág és növekedési zónát.
A talált fajok mindegyike inkább a felföldi dombvidéken, meszes talajokon volt fellelhető.
A fajnevekbe én nem mennék bele, mert a tudásom kevés ide, és egyébként is az egyik legnehezebben azonosítható nemzetségről van szó. Korábban volt fenn az interneten egy csehszlovák gyűjtő határozókulcsa, de az utóbbi időben ez nem érhető el. Vélhetően az alaposabb területkutatás által megismert, kiszélesedő varációkészség miatt ez a tisztán vegetatív jegyekre épülő meghatározás ma már nem állná meg a helyét. A te képeid, leírásaid, megjegyzéseid is ezt erősítik meg.
Mindenesetre köszönöm, hogy ott lehettem veled e növényparadicsomban. Máskor is szívesen barangolok, ha lehetőséget adsz rá.
Ha valamelyik megállapításom nem helytálló, nyugodtan igazíts helyre.

alias: garas

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 12 2023.01.26-22:16
Dr. Gyúró Zoltán
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka
Forrai Mercédesz Lobivia kaktuszt keresem, ebben a virágszìnben! 2022.06.09-23:31
Forrai Mercédesz