Astrophytum myriostigma

Fórum: yy

Üdv Mindenkinek!
Nagyjából sejtem,hogy mim van,csak azt szeretném megkérdezni,hogy hogy a leghelyesebb ezt a növényt elnevezni?
Mi per/pillanat a leginkább ráillő név?
Astrophytum myriostigma hibrid esetleg nem is myriostigma?Láttam még cv. Fukuryu (type A)/ (type B) verziót vagy attól nagyon messze járunk?Nem tudom,a válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!Kedves Zoli! Sikerült egy olyan témát elővenned, amire vélhetően mindenben megnyugtató választ soha nem fogsz kapni. Hogyan nevezzelek? Ez a kérdés időnként előkerül gyűjtői körökben, de mindenkinek megvan a saját véleménye erről, amit vagy elmond, vagy csak a szerint jár el. A növénynevek meghatározása leginkább egyéni elvárásokra épül, így a megoldásoknak széles skálájával találkozhatunk. A számos információt feltüntetőtől a neveket, adatokat csak fejben memorizálókig. Ez egyéni ízlés, igényesség kérdése. Egy már sajnos eltávozott gyűjtőtársunk korábbi írásaiban odáig is elment, hogy a természetes hibridizáció megléte miatt csak a nemzetségnevek és mellé az élőhelyi adatok feltüntetését javasolta. (Érdekfeszítő, tanulságos írásai sajnos a honlapváltás áldozatává váltak, de én reménykedem, hogy egyszer ezek ismét előkerülnek, a számos más értékes és érdekes hatalmas tudásanyaggal együtt!) A debreceniek honlapján/hírlapján is olvashatunk ebben a témában egy írássorozatot, ahol szintén sok érdekes javaslat, érv, ellenérv kerül felszínre. Végső megoldást egyik sem ad, mert nincs abszolút jó válasz.
Konkrétan a feltett növényekkel kapcsolatban ez a bizonytalanság még tovább is mélyíthető, mert az Astrophytumok épp egy nagyfokú hibridizációs tevékenység alanyaivá váltak. A nemzetségnév ma (ahogy írod- per/pillanat) még talán helyes, bár nem vennék rá mérget, a világban most is tizek körmölnek azon, hogy a kaktuszok nevezéktana/rendszertana folytonosan változzon. Ez a világ rendje-trendje.
Érdekes, a fajnév már neked is kérdésessé vált. Legalább a külső jegyek azért talán még ebben adnak segítséget és a myriostigma jellegzetes jegyei részben felismerhetők. Ez már nagy előrelépés. Mint írtam, e nemzetség hibridizációja igen elterjedt, ami legtöbbször a külső megjelenésre irányul. Ezek az elváltozások itt is fellelhetők. Ezért az eddigi genus és fajnév szimpla szerepeltetése már kevés lehet. A szorgalmas ázsiaiak számos kulturváltozatát állították elő e fajnak. Hogy mit mivel kereszteztek, az így képről nem állapítható meg, de a piacon lévő növények többsége bizonyosan hibrid. Nos a korrekt névtábla nélkül vásárolt növényeinknél konkrét információk hiányában marad a hyb. jelző. Ezzel nagy hibát nem követsz el. (Ismerek olyan gyűjtői véleményt, hogy tiszta faj talán már nem is kapható.)
Ha igényesebb vagy és vállalod a kutakodást, pontos pedigré hiányában csak a külső jegyekre tudsz támaszkodni. A számos német, angol, francia szaklapok képtárai sokat segíthetnek, a japánokról nem is beszélve, csak hát itt a szöveg... Te is egy német lapra támaszkodva véled a cv. formát, sőt még a typust is felismerni. De egy másik lap a cv. fukuryu-nak legalább tíz további változatát, további névtoldalékokkal tünteti fel. Akkor most meddig menjünk el? Szabad a gazda, lehet a világhálót nyúzni és lehet érveket, ellenérveket felsorakoztatni. Hibátlan választ nem fogsz itt kapni, magadat kell meggyőzni, meddig ásol le a morfológiában és a nevezéktanban. De ha egy kis pezsdítést hoz e felvetésed a honlapra, már akkor is megérte, mert mások véleményeit megismerve, vitatva, abból sokan, sokat tanulhatnánk.
Így legyen.

alias: garas

Kedves Sándor!
Először is köszönöm kimerítő válaszát,halvány sejtésem volt arról,hogy egy igen "iszapos vízbe"fogok most kavicsot dobni,bár nagy céljaim nem voltak vele mert már erről a nevezéktan problémáról többször hallottam.Alapvetően igen kezdőnek érzem még magam szerény 2-3 éves tapasztalatocskámmal és ez még 20-30 évig így is lesz,illetve ha Kolovics József urat nézem aki 30-40 év tapasztalattal is azt mondta,hogy még most tanul,akkor igen sok minden vár még rám.Összességében nem is ez a lényeg,hanem hogy örömünket leljük ezekben a növényekben én ebben a konkrétban kifejezetten mert már régóta szerettem volna egyet,számomra különleges.Az már csak másodlagos,hogy én most Astrophytum myriostigma hybrid-nek fogom akkor elnevezni,ettől még az én szememben cseppet sem degradálódik a növény.Köszönöm még egyszer a válaszát! Smile 2
Másfelől én is szívesen beleolvasnék a honlapváltás következtében elveszett hasznos és érdekes írásokba.

Varga Zoltán képe

Tényleg sok infó elveszett, illetve én is remélem, hogy csak átmenetileg Smile 2 De ez majd idővel kiderül.

Én nem látom ennyire borúsan a helyzetet mint az előttem szólók Smile 2 Mindenre lehet nevet adni, az mondjuk igaz, hogy akár többfélét is.
Az Astro nemzetséget amióta a japánok-thaiföldiek a kezükbe vették, azóta lett minden. Szó szerint minden! Kutyulták rendesen, szerintem már ők sem emlékeznek, hogy miből mi lett... de ki tudja. Végül is nekik a végeredmény volt a lényeg. Azért az Astro nemzetség nem olyan hatalmas, hogy azt a pár fajt ne lehetne megjegyezni és a jellemző bélyegeik alapján utólagosan helyreállítani fejben, hogy honnan is indult ki a káosz.
Azért az jól tették a nemesítők, hogy mindennek adtak valami nevet, mert így azért követhető.

Jelen esetben egyértelmű, hogy a myriostigma fajjal állunk szemben. Addig szelektálták, míg egy olyan egyedet nem találtak ami a normál bordák között kisebb albordákat, dudorokat fejlesztett és ezt szaporították tovább. Ez kapta a Fukuryu nevet. Botanikai értelemben ez így helyes: Astrophytum myriostigma cv. Fukuryu vagy Astrophytum myriostigma 'Fukuryu'. Egy mesterséges hibriddel, szelekcióval, kultúrváltozattal állunk szemben, amit valamilyen számunkra kedvező tulajdonság szerint nemesítetek ki.
Ha nem egyértelmű a kiinduló faj, akkor rögtön a nemzetségnév után jöhet a fajta megjelölése a fent leírt módokon.

Bár némelyik Astro hibrid tényleg nagyon szép, és én is beszereztem, de az utóbbi időben már kis kétkedéssel fogadom őket, mert nagyon erős "pénzszagot" érzek körülöttük és egy olyat, hogy "gyártsunk gyorsan még egy ilyen-olyat, és majd az is jól eladjuk"...

Csupán erre a mondatrészre reagálnék: én most Astrophytum myriostigma hybrid-nek fogom akkor elnevezni,ettől még az én szememben cseppet sem degradálódik a növény.
Azért,mert egy növény hybrid, még nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb értéket képvisel. Ez nem kicsinyítő képző. Az átgondolt nemesítői munka mögött sokszor magas tudás és munka rejlik. A jó érzékkel létrehozott hybrid, vagy kiválasztott kultivár pedig sokszor hordozhat kiváló értékeket. Hogy mit írunk a növénytáblára, az egyéni igényesség kérdése. A növény nem fog ezért visszaszólni. S ha egy ilyen szép kiállású példányunk van, az még sok örömöt jelenthet tulajdonosának, mégha csak hybridről is van szó.
Egyébként a kiállításról feltett növények is "csak" fukuryu alnévvel szerepelnek, pedig szemmel láthatóan széles skálájú eltérést mutatnak külsőleg. Bár tulajdonosuk mély ismeretekkel rendelkezik e növények ismerete terén, mégis megelégszik ennyivel.

alias: garas

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 10 2022.11.07-09:16
Dr. Gyúró Zoltán
Dobos Simon Kaktusz azonosítás 2 2022.08.21-11:59
Dobos Simon
Dr. Gyúró Zoltán Ráckevei Árpád kertészete, Tököl 2022.08.17-11:31
Dr. Gyúró Zoltán
Bódi Tibor kaktuszbetegség 3 2022.08.14-07:55
Bódi Tibor
Nagy Evelyn Azonosítás 6 2022.06.23-20:01
Nagy Evelyn
hornyaka Felismeritek őket? Köszi szépen, Anett 4 2022.06.14-07:26
hornyaka
Füleki József novemberi virágzók 4 2022.06.10-10:40
hornyaka
Forrai Mercédesz Lobivia kaktuszt keresem, ebben a virágszìnben! 2022.06.09-23:31
Forrai Mercédesz
hornyaka minden rendben? mit tegyek? 4 2022.06.02-12:52
hornyaka
Mikolás Dóra Betegség 2 2022.05.01-00:12
Mikolás Dóra