Euphorbiák

Fórum: yy

A növényvilág egyik legnagyobb családja a kutyatejféléké. A családba rendkívül változatos megjelenésű növények tartoznak. Nevének megfelelően a növényekre jellemző a tejnedv.
Virágzatuk kevésbé díszítő, többnyire egyivarú, leegyszerűsödött formájú. Sok faja jellegzetes tövispárt fejleszt a növény testén, szárán, ami kaktuszszerű megjelenést kölcsönöz nekik.
Az alábbiakban mutassuk be, milyen változatos formákat nevelnek e növénycsalád fajai.A talán legismertebb, nem csak gyűjtőknél nevelt Euphorbia fajjal kezdem a bemutatást.
Ez a Madagascari növény fajtársaitól színes fellevelű virágzatával is különbözik, mely jól tartva akár egész évben megjelenik tövises szárvégein.

alias: garas

Varga Zoltán képe

Mexikóban "kicsit" nagyobbra nőtt. Úgy 2-3 szorosa volt a hazaiaknak. A virágszerű fellevelek a hazai 1-2 centis átmérővel itt olyan jó 3 centisre nőttek és a növény is robosztusabb volt. Az optika védősapkája 6 cm széles. A fotót Varga István készítette, Jalpan de Serra városának főterén, egy ház előtt találtuk kiültetve, azálea, flamingóvirág, bouganvilleák között 2014. február 19-én.

Ez egy érdekes információ. Idehaza is találkoztam már vaskosabb szárú kultúrváltozatokkal, aminek a virága is nagyobb volt az alapfajénál, de meg sem köüzelítette az általad leírt méreteket. Én Cadizban a kikötői sétányon találkoztam sárga virágú változattal, ami szintén nagyobb méretű felleveleket hozott.

alias: garas

Egy ugyancsak ismert, sokszor szobanövényként is tartott Euphorbia. Oszloposan bokrosodó, idővel kinőheti lakásunkat. Szobában tartva kevesebb fény éri, így időben hamarabb éri el kezelhetetlen méretét.

alias: garas

Göllei Margit képe

Kaptam egy ilyen növénykét (euphorbia trigona red-et) és, azt szeretném megkérdezni hogy hogyan tartsam.
Arra gondolok pl, hogy tehetem e szabadban tűző napra is, vagy inkább lakásba legyen pl ablakba? Vagy árnyékos helyre?
Lehet e változtatni a helyét?
És hogy mennyire öntözzem?

köszönöm a választ

Dr. Gyúró Zoltán képe

Áprilistól október végéig a szabadban érzik jól magukat. Szoktatással a tűző napot is elviselik. A zöld változathoz képest jobban viselik a napsütést és a szép piros színük is ekkor alakulnak ki. A szobai tartásnál az árnyékos hely is jobb, de a piros szín nem lesz olyan intenzív.

Lehet e változtatni a helyét?

Igen

És hogy mennyire öntözzem?

Heti egyszer, de kánikulában gyakrabban.
Az öntözésre nincs szabály időjárás függő.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Dr. Gyúró Zoltán képe

A szobából kivitt növény érzékeny a napsütésre, így többször leégtek, amikor nem voltam eléggé óvatos. Esztétikailag olyan csúnyák lettek, hogy visszametszettem, ami után szép elágazó hajtásokat növesztettek.

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Ez a faj is egy érdekes megjelenési formát mutat, mint az Euphorbiák általában. Egyre elfekvő, oldalra törő ágain a bordák csavarodottak. Az apró sárga, tipikus euphorbiaszerű virágai a növekedési időszakban folyamatosan jelennek meg a hajtáscsúcs közelében.

alias: garas

Az Euphorbia aeruginosa kis bokorképző faj. Vékony, eléggé törékeny, négyszögletes ágakat fejleszt. A sötétzöld ágain sűrűn álló sötétbarna töviseket hordoz. Érdekessége, hogy az Euphorbiákra jellemző kettős tövis helyett itt négy van. A két felső kisebb, az alsók hosszabbak és hegyesebbek.

alias: garas

Dr. Gyúró Zoltán képe

Eredet: Kelet trópusi Afrikában (Kenya, Tanzánia, Kelet-Zaire, stb.)
Név: African Milk Bush, "Plant a Life".
Fél-szukkulens cserje, kis fa, eredeti élőhelyükön elérheti a 3,5 méter magasságot.
Szaporítás dugványozással. Csak igen gyenge fagyokat bír ki. Tejnedve mérgező.
Egyik fajtája a 'Rubra'.
Forrás: http://recregarden.blogspot.hu/2013_10_01_archive.html

Adminisztrátor, szerkesztő, moderátor

Egy kisnövésű madagaszkári Euphorbia. A szárvégeken álló kis levélrozetta húsos levelei engem egy hullámos szélű csónakra emlékeztetnek. Virága is rendhagyó, nehéz észrevenni a vékony száron álló beige színű apró tölcsérecskét.

alias: garas

Ez a Marokkóban őshonos faj első látásra úgy néz ki, mint egy kisebb oszlopkaktusz. A keményhúsú, felálló, négybordás szártagok élén kettős 'euphorbia' tövisek sorakoznak. Élőhelyén hatalmas párnákat képez. Ezt mutatják a felvételek, melyek a Magas-Atlasz oldalában egy vádiban készültek. Rendkívül igénytelen, mindent kibír.
Az innen származó példányom harmadik éve nem hoz gyökeret, mégis látszólag jól érzi magát. Igaz nem is sarjadzik, egyenlőre.

alias: garas

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 14 2023.05.06-21:46
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Nyílt nap Vecsésen (2023) 1 2023.04.30-15:36
Füleki József
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2023) 4 2023.04.29-19:01
Dr. Gyúró Zoltán
Füleki József 2023 ÁPRILIS 17 2023.04.17-13:36
Füleki József
Siposné Szilágy... Kert Echinocereus 6 2023.04.11-09:14
Siposné Szilágy...
Füleki József Mammillaria 2 2023.03.31-15:39
Füleki József
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2022) 11 2023.03.01-12:29
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Maglistánk 2023-as bővülése 1 2023.02.11-09:14
Dr. Gyúró Zoltán
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka