Mexikói Mammillaria fajok azonosítása

Varga Zoltán képe
Fórum: yy

Gondolkoztam, hogy a 2014-es hasonló forumtéma címét átírom és folytatom a 2015-ös képekkel, de teljesen felesleges. Így csak azokat a képeket teszem fel ezen túl, amely fajokat nem sikerült azonosítanom és bízom benne, hogy Füleki Józsi tud segíteni. A szöveget rövidre veszem, hogy ne untassak senkit a fölösleges részletekkel.


Varga Zoltán képe

Erre a bitang nagy Mamcsira a Ráktéritőnél találtam. M. gummifera a tippem. Északon zavaróan változatos, rengeteg van belőle mindenütt. A 45-ös út mellett, Fresnillótól északnyugatra, Zacatecas állam, 2150m.

Varga Zoltán képe

Jól sejtem, hogy ez is M. gummifera? Nem rakok sok különféle képet róla vagy 20 élőhelyen fotóztam a taxont. Csak a jellegzetesebbeket ragadom ki. Hatalmas területen él és nagyon változatos.
Coneto Pass, Durango állam, 2340m.

Füleki József képe

Szia
A M viescensis élhet még itt. Egy nagyon kicsit nagyobbra nől minta a M nasaensis. a tövis szőrözöttségen nem sok különbség van a két növény között.

üdvözlettel Józsi

Füleki József képe

Szia Zoli

A M gummifera amit eddig én láttam mindig gömb vagy félgömb volt, még itthon sem nyúlik meg.
Ez inkább a M grusonii-hoz hasonlít. Itt összevontak elég eltérő növényeket a M grusonii-n belül talán a M mexicensis-t mondanám rá. A virág színe fontos lenne.

üdvözlettel Józsi

Varga Zoltán képe

És akkor jött a lasiacantha-stella de tacubaya-stb és társai meccs. Nazas-folyó völgye, Rodeo, Durango állam, 1330m. Sík terepen, bokrok alatt, hófehérben is volt. Tippem: M. stella-de-tacubaya.

Varga Zoltán képe

Kicsit keletebbre, 20-30km saccra. Rodeo - Nazas között, Nazas-folyó völgye, Durango, 1320m.
Itt meredek falon, sziklarepedésben nőtt. Volt horgas, határozott tövises minden areolában. Rövid, csökött, görbe tövises, nem minden areolában és tövismentes is, mind egy helyen egymástól pár méterre elszórva, ritkán. Ja és a fentiek keverék is előfordult, határozott tövis, de nem minden areolában, stb. Csak két végletet emelek ki.

Füleki József képe

Szia
Hunt közöl ilyen ritka tövisű M gummifera képet a Pilbeam könyvben.
Ez az élőhely legkeletibb része és itt csatlakozik a M meiacanthahoz aminek kevesebb tövise van.
Gondolom ezért a ritka tövisezet.

üdvözlettel Józsi

Varga Zoltán képe

Ez a növény okozott számomra sok fejtörést. Egyrészt az élőhely miatt. Mammillaria az biztos, de hogy a faj melyik? Leírások szerint gasseriana is nőhetne a környéken. Nem tudom. Agyagos sík terep, gyér növényzet. Innen nem messze Mammillaria coahuilensist találtunk. Ugyan itt nőtt más Mamcsi faj is, következő post. Mindezek mellett Thelocactus hexaedrophorus ssp. lloydii, Ariocarpus kotschoubeyanus, stb. Estación Camacho, Zacatecas. (észak Zacatecas nyugati csücske, közel a Durango-Coahuila határhoz).

Varga Zoltán képe

Itt a másik ugyan onnan, még látszik is a kép alján, az előző Mamcsi egy fajtársa. Tehát ismét mondom innen nem messze M. coahuilensis nő. Ez meg nem az, mert más a tövise, virága, stb. De én már azt sem zárom ki, hogy az egyes fajok hibridizálnak. Tehát ez lehet esetleg egy heyderi - coahuilensis átmenet? Nem tudom, csak hangosan gondolkodom.
Másik gondolatom meg az, ha itt coahuilensist láttunk, ami tényleg az, olyan mint a könyvekben - akkor mi a fenét láttam Coahuilában, amire azt hittem, hogy az?!

Füleki József képe

Szia Zoli
Az lehet M durangicola ma a M grusonii-hoz sorolják.
Elnézésed kérem de minden képen látható növényt többször megnézek még a könyvekben is megkeresem és csak ezután írok valamit. Ez kicsit lassítja a meghatározást.

üdvözlettel Józsi

Varga Zoltán képe

Ezt a Mamcsit Tecolotes-nél láttuk, meglehetősen gyakori volt, főleg köves helyeken és dombokon, sík terepen nem láttam. Én ezt is formosának gondolom, de a chionocephala alfajnak. Tecolotes, Zacatecas, Mexico.

Varga Zoltán képe

Monterrey-től északra, Nuevo León állam, El Salitre és Salinas Hidalgo között jártunk. Esős nap, tehát a szinek kicsit csalnak. Mamcsi sziklafalon. Nincs igazán ötletem mi lehet, innen délre M. melanocentrát láttam virágzásban.

Varga Zoltán képe

Na ez a növény terepen nagyon sok fejtörést okozott. Most itthon már a képet nézve M. lasiacantha jut róla eszembe. Sierra de la Paila délnyugati lejtője, Coahuila állam. Csak ezt az egy darabot láttuk.

Varga Zoltán képe

Tamaulipas állam Tula városa. Tavaly már jártunk itt, de idén is megálltunk egy igen rövid időre, villámlátogatás, de 3 helyet is megnéztünk.
Agyagos, kopár terepen. Telepeket képzett, de néha 1-2 fejesek is voltak. Az első kép egy nem-tipikus példány. Mammillaria compressának gondolom. A második kép már tipikusabb, sok volt és nagyobb telepek is.

Varga Zoltán képe

Tehát még mindig Tula városa, Tamaulipas államban. Pár méterrel arrébb az előző helytől. Mammillaria... egészen kicsi, 2-3 centis lehetett. Agyagos terep, Ariocarpus kotschoubeyanust kerestünk, de ezt találtuk (később azért az arió is meglett).

Varga Zoltán képe

Ez már Querétaro állam, San Joaquín környéke, Vizarrón de Montes-től keletre, fent a hegyekben, olyan 2300-2500m környékén lehettünk szerintem. Mammillaria compressának gondolom ezt is, telepképző idősebb korban. Fent nőtt egy sziklapárkányon azt út mellett, nem tudtunk közelebb menni hozzá, volt sok.

Varga Zoltán képe

Szia Józsi!

Hálásan köszönöm a meghatározásokat. Remélem élőben is lesz alkalmam levetíteni a képeket, mert sokkal több van ennél és akkor részletesebben is meg tudjuk beszélni.

Zoli

Az utolsó 10 fórumtéma

Szerző, cím Válaszok Legutolsó tartalomnövekvő sorrend
Dr. Gyúró Zoltán Az idegenhonos, invazív szukkulens fajokról 14 2023.05.06-21:46
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Nyílt nap Vecsésen (2023) 1 2023.04.30-15:36
Füleki József
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2023) 4 2023.04.29-19:01
Dr. Gyúró Zoltán
Füleki József 2023 ÁPRILIS 17 2023.04.17-13:36
Füleki József
Siposné Szilágy... Kert Echinocereus 6 2023.04.11-09:14
Siposné Szilágy...
Füleki József Mammillaria 2 2023.03.31-15:39
Füleki József
Dr. Gyúró Zoltán MKOE online előadások (2022) 11 2023.03.01-12:29
Dr. Gyúró Zoltán
Dr. Gyúró Zoltán Maglistánk 2023-as bővülése 1 2023.02.11-09:14
Dr. Gyúró Zoltán
Jokhel Csaba Az Érdi Kern Péter Kaktuszkör honlapjának archiválása 2022.12.26-11:27
Jokhel Csaba
hornyaka Karácsony 2022. 2022.12.23-13:49
hornyaka